Cégvilág

Siessen a kutakra: nagyot emelkedhet a benzin és a gázolaj ára is

A Reuters adatközlése alapján a június 16 - június 20-i héten a benzin ára a mediterrán piacon heti átlagban 3 százalékkal emelkedett, a gázolajnál 3,8 százalékos volt az áremelkedés. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,2 százalékkal gyengült. A mediterrán piaci árak és az árfolyam heti változását figyelembe véve, valamint a június 18-i 4-4 forintos áremelés hatását is, június 25-én, szerdán a benzin ára 3-5 forint körül, a gázolaj ára 4-5 forint körül emelkedhet – írja a GKI Energiakutató.

A Brent kőolaj ára a héten 115 dollár/hordós szint fölé került, heti átlagban két és fél dollárral lett drágább. A piaci áremelkedés oka elsősorban az iraki események, amely az iraki olajtermelés és finomítás drámai zuhanását okozta. A Brent és a WTI 1 hónapos határidős ára egyaránt emelkedett, de a Brent árát erőteljesebben érintette a piaci körülmények változása. A két olajfajta közötti árkülönbség 2,5 dollárral nőtt (8,5 dollárra).  A különböző piacokon mindkét üzemanyagár jüóval jelentősebben emelkedett mint az olajár – írja a GKI Energiakutató elemzése.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a június 16 - június 20-a  közötti időszakban 3 százalékkal nőtt, azonban az észak-nyugat-európai piacon és az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon 5,5-3,5 százalékos volt az áremelkedés. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 3,8 százalékkal került feljebb, az észak-nyugat-európai (NWE) és a ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon 3,0-3,3 százalékos volt az áremelkedés. A forint árfolyama a június 16-június 20-i héten 226 Ft/dollár körül ingadozott, összességében kb. fél forinttal kell többet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. A forint árfolyama a hét második felében már erősödött.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében 3,3-5,8 százalék közötti áremelkedés mutatható ki, a gázolajnál 3,7-4,6 százalék körüli volt az árak emelkedése.Ezen a héten az árfolyam változása kicsit drágította a piaci üzemanyagárak forintban mért árát.

A mediterrán tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – az üzemanyagok ára várhatóan tovább emelkedik, figyelembe véve az észak-európai piacok változását és a június 18-i áremelést is. A fentiek alapján június 25-én, szerdán a benzin ára 3-5 forinttal emelkedhet. A gázolajnál 4-5 forintos emelés valószínű, mivel közel egységesen változó piaci árak és az árfolyam kb. ilyen mértékű lépést indokolnak. A fenti adatok alapján a benzin és a gázolaj ára egyaránt 427 forint/liter körül ingadozhat.

gázolaj benzin GKI
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek