Cégvilág

Éledhet a pc-piac

Az idén 4,2 százalékkal nő a pc-k, táblagépek és mobiltelefonok összesített forgalma a Gartner előrejelzése alapján, jövőre pedig további gyorsulás várható

Az idén várhatóan 2,4 milliárd személyi számítógépet, táblagépet és mobiltelefont értékesíthetnek világszerte a Gartner adatai szerint, ez 4,2 százalékos növekedést jelentene a tavalyi forgalomhoz képest. Jövőre kismértékben még gyorsul is a fejlődés, a piackutató prognózisa alapján 6,5 százalékkal többet adnak majd el a vizsgált készülékekből, mint ebben az évben.

A legnagyobb forgalomra természetesen a mobiltelefongyártók számíthatnak, 2014-ben az előrejelzés alapján 1,86 milliárd fogyhat ezekből a készülékekből, közel 60 millióval több mint tavaly. A következő évben még nagyobb ugrás várható, 80 millióval több mobiltelefont adhatnak el, mint idén. A Gartner elemzése alapján kissé magára talál majd a személyi számítógép piac a vizsgált időszakban, igaz előtte történelmi mélységbe süllyed.

Ebben az évben még nem sok jóra számíthatnak a pc-gyártók, 2,9 százalékkal esik ugyanis a forgalom 2013-hoz viszonyítva, várhatóan 308,5 millió személyi számítógépet adnak majd el. Azért akad némi pozitívum is, ez a csökkenés ugyanis jóval kisebb, mint a múlt évben mért 9,5 százalékos zuhanás. Sőt, jövőre minimális, 2,7 százalékos növekedést prognosztizál ebben a szegmensben a Gartner. 

A piackutató szerint a pc-értékesítést nagy mértékben befolyásolja még mindig, hogy a nyugat-európai piacokon folyamatosan cserélik le a vállalatok a régi, Windows XP operációs rendszereket és ezzel párhuzamosan felpörög az értékesítés. Csak az idén közel 60 millió, üzleti célra használt személyi számítógépet cserélnek le az érettebb piacokon a Gartner becslése szerint. Érdekesen alakul a táblagépek forgalma is, az elmúlt években elképesztő – esetenként az ötven százalékot is meghaladó – növekedést produkáló szegmens ugyanis egyre visszafogottabb teljesítményt nyújt.

Ennek hátterében az áll, hogy a fejlettebb piacok már telítődnek, egy-egy családnak már több készülék van, és megfigyelhető az is, hogy kezdenek előtérbe kerülni a magasabb kategóriájú, drágább eszközök ezeken a területeken, ami megnöveli a vásárlások közötti időt. Tabletből a Gartner prognózisa alapján az idén 256 milliót adhatnak el, ez 23,9 százalékos növekedést jelent. Jövőre negyedével nőhet ez a szegmens.

PC-piac Gartner mobil PC
Kapcsolódó cikkek