Sárgabarackot már 3000 évvel ezelőtt is termesztettek Kínában. Ez a hosszú élet kulcsának is nevezett gyümölcsünk rendkívül édes, finom íze mellett rákellenes B17, A- és C-vitamint, valamint a haj és körmök egészségét támogató ként is tartalmaz. Méregtelenítő, vízhajtó hatása is ismert. Az őszibarack és a nektarin kitűnő A-vitamin és káliumforrás, vértisztító, vérnyomáscsökkentő, magnéziumtartalmával megnyugtatja az idegeket.
Frissen fogyasztva a leghasznosabbak, de süteményekben is igen népszerűek a különféle barackféléink. Az ősziből befőttet, a kajsziból lekvárt készítünk. A húsok mellé mártásnak is jó, az indiai konyhából ismert chutney (csatni) egyik kedvelt alapanyaga is az őszi. Hagymával, fűszerekkel rendkívül ízletes lesz.
Vásárláskor a szép, gömbölyű darabokat válasszuk, és úgy szállítsuk hazáig, hogy ne törjenek össze. Ha megnyomódnak, könnyebben megromlanak. Ha a hűtőben tároljuk, fogyasztás előtt vegyük ki rövid időre, mert igazi zamata szobahőmérsékleten a legtökéletesebb.
A marcipánkrémhez: 10 dkg marcipán, 2 dl tejszín. A barackkrémhez: 50 dkg sárga- vagy őszibarack, 5 lap zselatin, 15 dkg cukor, 3 dl tejszín. Egyéb: 1 kerek piskótalap, tejszínhab, pirított szeletelt mandula.
Elkészítés:
1. A marcipánkrémhez a marcipánt lereszeljük, és 1 dl tejszínben kevergetve, kis lángon felolvasztjuk. Hagyjuk kihűlni. A maradék 1 dl tejszínt kemény habbá verjük, a kihűlt krémbe forgatjuk, és a hűtőbe tesszük.
2. A barackkrémhez a barackot meghámozzuk, kimagozzuk, húsát péppé zúzzuk. A lapzselatint kevés hideg vízbe áztatjuk, amikor megázott kinyomkodjuk, és láboskában a barackpüré felével felolvasztjuk. Levesszük, félretesszük. A maradék barackpürét elkeverjük a cukorral, majd belekeverjük a zselatinos barackot is. Végül kemény habbá verjük a tejszínt, a barackos masszába forgatjuk, pihentetjük, amíg a krém kocsonyásodni kezd.
3. A piskótát vízszintesen két lapra vágjuk, megkenjük a barackos krémmel, majd rátesszük a másik lapot, kicsit rányomkodjuk. Erre kenjük a marcipánkrémet. A tetejére pirított mandulaforgácsot szórunk, és tejszínhabbal díszítjük. Szeletelve tálaljuk.
1 szelet: 255 kcal
A marcipánkrémhez: 10 dkg marcipán, 2 dl tejszín. A barackkrémhez: 50 dkg sárga- vagy őszibarack, 5 lap zselatin, 15 dkg cukor, 3 dl tejszín. Egyéb: 1 kerek piskótalap, tejszínhab, pirított szeletelt mandula.
Elkészítés:
1. A marcipánkrémhez a marcipánt lereszeljük, és 1 dl tejszínben kevergetve, kis lángon felolvasztjuk. Hagyjuk kihűlni. A maradék 1 dl tejszínt kemény habbá verjük, a kihűlt krémbe forgatjuk, és a hűtőbe tesszük.
2. A barackkrémhez a barackot meghámozzuk, kimagozzuk, húsát péppé zúzzuk. A lapzselatint kevés hideg vízbe áztatjuk, amikor megázott kinyomkodjuk, és láboskában a barackpüré felével felolvasztjuk. Levesszük, félretesszük. A maradék barackpürét elkeverjük a cukorral, majd belekeverjük a zselatinos barackot is. Végül kemény habbá verjük a tejszínt, a barackos masszába forgatjuk, pihentetjük, amíg a krém kocsonyásodni kezd.
3. A piskótát vízszintesen két lapra vágjuk, megkenjük a barackos krémmel, majd rátesszük a másik lapot, kicsit rányomkodjuk. Erre kenjük a marcipánkrémet. A tetejére pirított mandulaforgácsot szórunk, és tejszínhabbal díszítjük. Szeletelve tálaljuk.
1 szelet: 255 kcal Kókuszos baracklepény Hozzávalók 8 szelethez:
4 szem őszibarack, 4 tojásfehérje, 8 dkg porcukor, 4 dkg liszt, 10 dkg kókuszreszelék, a tepsi kikenéséhez vaj, a szóráshoz liszt, mentalevelek a díszítéshez.
Elkészítés:
1. A barackokat fél percre forró vízbe mártjuk, így könnyebben meg tudjuk hámozni, majd lehúzzuk a héját, kettévágjuk, kimagozzuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, beleszitáljuk a cukrot, és tovább verjük, amíg a hab fényes lesz.
2. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Kivajazunk, liszttel beszórunk egy 20 x 30 cm nagyságú hőálló tálat. A lisztet elkeverjük a kókuszreszelékkel, és lazán a tojáshabba forgatjuk. A kapott tésztát a hőálló tálba simítjuk.
3. A tészta tetejére egyenletese elosztva ráborítjuk a barackokat magházukkal lefelé, és a sütőben mintegy 20 percig sütjük. Amint megsült kivesszük, megszórjuk porcukorral, mentalevelekkel díszítjük. Melegen és hidegen is fogyasztható.
1 szelet: 213 kcal-->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.