Cégvilág

Nagyott hízott a De Beers

Az idén 4-4,5 százalékkal bővülhet a világ gyémántpiaca a legnagyobb termelő, a De Beers vezérigazgatójának várakozása szerint. Cége az idén 31-32 millió karát gyémántot hozna fel, 12 százalékkal többet, mint egy éve. Most közzétett féléves eredménye 34 százalékos üzemi eredmény növekedést mutat.

Philippe Mellier, a De Beers gyémántbánya vállalat vezérigazgatója reméli, hogy a múlt évi lanyhulás után az idén erőre kap, és „sok számjegyű” növekedést mutat fel az indiai gyémántpiac.

A Bloombergnek adott nyilatkozatában bízik abban, hogy India új miniszterelnöke, Narendra Modi segíteni fogja a szegmens fellendülését. India a drágakő harmadik legnagyobb vásárlója. Múlt évi kereslete a rúpia árfolyam-ingadozása, azon keresztül pedig a vásárlóerő megcsappanása miatt zsugorodott.

Mellier arra számít, hogy 2014-ben a globális gyémántkereskedelem 4-4-,5 százalékkal bővül, ezen belül az USA-beli eladások 6 százalékkal futnak fel.
A De Beers a világ legnagyobb gyémánttermelője, bányászatát a kereslethez igazítja. Idei termelése 31-32 millió karátra várható, 12 százalékkal nagyobbra a 2013-asnál. Kapacitásai 35 millió karátos felhozatalt tesznek lehetővé.

A De Beers tulajdonosa az Anglo American Plc. bányavállalat, amely 2012-ben vásárolta meg a társaságban az Oppenheimer család 40 százalékát 5,1 milliárd dollárért. Ezzel 85 százalékosra növelte a hányadát, a fennmaradó rész Botswana államé, amely 120 éve alapította a De Beerst.

A De Beers ma 765 millió dolláros fél éves üzemi eredményről számolt be az elmúlt negyed évre, ezzel az Anglo teljes üzemi eredményének a 26 százalékát adta. Az idexonline.com beszámolója szerint a de Beers üzemi eredmény növekedése 34 százalékos növekedést takar, és mögötte 16 millió karátos termelés áll. Más források szerint a társaság a világ gyémántpiacának nagyjából a 40 százalékát ellenőrzi.

gyémánt Mellier De Beers
Kapcsolódó cikkek