Cégvilág

Szeptembertől tesztelik a magyar-szlovák interkonnektort

Szlovákiában is prioritást kapott az ország nagynyomású gázhálózatának összekapcsolása a szomszédos országok gázrendszerével. A magyarországi FGSZ Zrt. már 2007-ben belefogott olyan térségi gázháló kiépítésébe, amelyen keresztül az abban részt vevő országok gázzal kisegíthetik egymás, illetve élénkíthetik a gázkereskedelmüket. A maga részéről 2013-ig minden szükséges beruházást el is végzett a NETS nevű rendszeren, de nem minden szomszédos ország volt hozzánk hasonlóan érdekelt a kétirányú gázszállításban, illetve a további interkonnektorok lefektetésében. Pedig a NETS nem csak az észak-dél gázfolyosó létrejöttét segítette, hanem megteremtette a horvát-magyar-ukrán irányú szállítás lehetőségét is.

Az uniós energiaszabályozás szerint kétirányú szállításra alkalmas vezetékekkel kell összekapcsolni a tagországok gázrendszerét. A szlovákiai földgáz rendszerirányító, az Eustream is egyre közelebb kerül e kötelezettsége teljesítéséhez. Bejelentette, hogy szeptemberben kezdődik a magyar-szlovák interkonnektor tesztüzeme. (E terv egyébként már ismert, ahogyan a kereskedelmi üzem 2015. január 1-re tervezett indítása is.)

Újdonság viszont, hogy már tervezik a régóta ígért szlovák-lengyel interkonnektort, az átadása 2018-ban várható. Nélküle nem lenne a teljes az észak-déli gázfolyosó, amelynek a horvátországi és a lengyelországi végén egy-egy cseppfolyós földgáz fogadó terminál várja majd a világ bármely részén útnak indított földgázt. Igaz, e beruházás nélkül, Csehországon át is kaphatunk gázt Lengyelország felől.

Az Eustream ezen felül szándéknyilatkozat írt alá az ukrajnai rendszerirányítóval, az Ukrtranszgazzal arról, hogy új szlovák-ukrán összeköttetés jön létre Budincénél. Folyik a szintén Ukrajnába tartó Vojany-Uzsgorod (Vaján-Ungvár) vezeték felújítása, a tesztüzem augusztus végén, a kereskedelmi szállítása szeptember 1-jén indul.

Szlovákia
Kapcsolódó cikkek