Cégvilág

Vajda Papír: Milliárdos beruházás Norvégiában

Több mint 1,3 milliárd forint értékű, nagy teljesítményű gyártósort helyezett üzembe a norvégiai Drammenben a Vajda Papír Kft., Magyarország piacvezető higiéniaipapír-gyártója és -exportőre.

A kapacitásbővítő beruházással a vállalatcsoport megduplázta norvég gyáregységének éves készáru-kapacitását, amivel nem csak skandináv piaci jelenlétét, de – a korábban Budapesten megvalósult gyártókapacitás-bővítésnek köszönhetően – közép-európai értékesítési pozícióit is megerősítette. A 2014-es magyar és norvég beruházásoknak köszönhetően a Vajda Papír készáru-gyártó kapacitása 15 százalékkal, évi 120 ezer tonnára emelkedik.

Július végén új gyártósort helyezett üzembe a tavaly nyáron megvásárolt norvégiai gyáregységében a Vajda Papír Kft. A fejlesztés célja, hogy a 100 százalékos magyar, családi  tulajdonban lévő regionális nagyvállalat tovább erősítse piaci jelenlétét a skandináv országokban. A most üzembe helyezett – legújabb fejlesztésű konvertáló technológiát képviselő – prémium termékek előállítására alkalmas gépsor – a gyár készáru-kapacitását az eddigi 16-17 ezer tonnáról, több mint a duplájára, évi 35 ezer tonna fölé emeli. 
 
„A norvég beruházással és a hazai gyártóüzemben nemrég megvalósult fejlesztéssel együtt lehetőség nyílik mind a skandináv, mind a közép-európai piaci jelenlétünk megerősítésére, ezáltal az értékesítés és a piaci részesedés gyorsabb növelésére. Versenyképességünk tovább javul, így a jövőben jobb eséllyel indulhatunk a régiós tendereken” – nyilatkozta Vajda Attila, a Vajda Papír Kft. alapító-tulajdonos vezérigazgatója. 
 
A norvég fővárostól 60 kilométerre fekvő drammeni gyáregységben végrehajtott beruházás teljes értéke mintegy 1,33 milliárd forint (4,3 millió euró) volt, ami magában foglalja a gyártócsarnok és a környező infrastruktúra kiépítését és fejlesztését, a gyártógép vételárát, beüzemelési költségeit, illetve a működtetéséhez szükséges munkaerő betanítását is. Ezzel párhuzamosan, a 100 éves gyártási múlttal rendelkező papírgyár júliustól mintegy 20 százalékkal növelte a dolgozók létszámát, ami mára átlépte a 100 főt.
 
Az idei esztendőben nemcsak Norvégiában történt jelentős fejlesztés a Vajda Papírnál: 2014 júniusától már összesen 22 gépsoron folyik a termelés a vállalatcsoport Ócsai úti telephelyén, ahol a nyár elején két új nagykapacitású gyártógépsort állítottak munkába.  A fejlesztéssel mintegy 10 százalékkal, 80 ezer tonna fölé emelkedett a cég éves hazai készárugyártó kapacitása.

Vajda Papír
Kapcsolódó cikkek