Cégvilág

Felelőtlenül szexelnek a fesztiválozók

Felelőtlenek a fesztivállátogatók – legalábbis erre a következtetésre jutott független orvosok csoportja, akik a legnépszerűbb hazai fesztiválokon (VOLT Fesztivál, Balaton Sound, Művészetek Völgye) kérdezték a résztvevőket a nemi úton terjedő fertőzésekről.

Önkéntes orvosok a szexuális úton terjedő betegségekre hívták fel a figyelmet a nyár folyamán a fesztivállátogatók körében, és egyúttal kérdőíves kutatást is végeztek a szexuális védekezési szokásaikról.

Kiderült: a válaszadók 45 százaléka nem használ óvszert szexuális együttlétkor, viszont csak 26 százalékuk mondta magát monogámnak. 19 százalék úgy nyilatkozott: azért mellőzi az óvszert, mert fogamzásgátlóval védekezik. Csakhogy ők ugyanúgy kiteszik magukat a szexuális úton terjedő betegségeknek.

A nemi úton terjedő fertőzések manapság igen gyakoriak: minden második szexuálisan aktív ember 25 éves korára átesett már a betegségek valamelyikén. Ennek azonban csak igen kevesen vannak tudatában, amit jól mutat a kutatás eredménye is: a kapolcsi válaszadók 90 százaléka úgy nyilatkozott, hogy soha nem volt még szexuális úton terjedő betegsége. Az ilyen fertőzések ugyanis gyakran tünetmentesen vannak jelen a szervezetben, ami azonban azt jelenti, hogy a betegek könnyen megfertőzhetik párjukat, illetve a betegségek kezeletlenül akár meddőséget is okozhatnak.

A válaszadók mindössze 11 százaléka vett csupán részt valaha olyan szűrésen, ahol ezeket a betegségeket ki tudják mutatni. A megkérdezettek többsége, 70 százaléka úgy nyilatkozott, hogy csak probléma észlelésekor megy el vizsgálatra. Akik átestek már szexuális úton terjedő betegségen, azok sem járnak évente szűrésre.

Nagy probléma, hogy a többség nem is a megfelelő szakellátást választja szexuális úton terjedő betegség esetén. A nők 76 százaléka nőgyógyászhoz, a férfiak 34 százaléka urológusához megy, pedig a nemibeteg-gondozó szakorvosok vannak inkább felkészülve az ilyen jellegű panaszok kezelésére.

kutatás nemi betegség fesztiválozó szexuális
Kapcsolódó cikkek