Cégvilág

Még nagyobb az árampiac - összekapcsolódhatunk a románokkal

November 11-jén összekapcsolódhat a ma még két külön egységként működő cseh-szlovák-magyar és a romániai árampiac. A négy ország másnapi fizikai szállítású villamos energia kereskedelmének tesztüzeme már tart. Az összekapcsolás segítheti az árak kiegyenlítődését az érintett országokban. Korábbi tervek 2014 a határideje az egységes európai árampiac létrehozásának az Európai Unióban. Magyarország 2012 szeptemberében csatlakozott a cseh-szlovák árampiachoz, amelyhez Románia után várhatóan Lengyelország csatlakozik leghamarabb.

Már tesztelik a térség négy országának (Csehország, Szlovákia, Magyarország és Románia) másnapi fizikai szállítású villamos energia piacának áralapú összekapcsolását.

A tesztet a szervezett villamosenergia-piacok (áramtőzsdék) működtetői és az átviteli rendszerirányítók közösen végzik. Az előrelépésre a HUPX Zrt. közlése alapján az adott módot, hogy sikeresen lezárult az implementációs fázis és kedvezőek az informatikai rendszerek belső teszteredménye is.

A 4M MC nevű projekt tagjai újból jelezték, hogy összekapcsolt rendszerükben 2014. november 11-én megindulhat az éles kereskedés is. A piacok sikeres összekapcsolásának feltétele a tesztelés befejezésén túl, a szerződések megkötése, valamint a hatósági jóváhagyások megszerzése.

Az összekapcsolásról a projekt tagjai hamarosan nemzeti tájékoztató fórumokat tartanak, amelyeken bemutatják az integrált piacok működését a kereskedéshez szükséges információkat (mint például napi gyakorlatok és folyamatok, várható változások a piaci szabályzatokban, piac-összekapcsolás ellehetetlenülésének leírása, vészmegoldások) és az egyes nemzeti piacok vonatkozó változásait. Megfelelő időben részletes tájékoztatást is adnak a piaci szereplőket érintő tesztekről eredményéről, amelyek 2014. október közepére várhatóak. A tájékoztató fórumokat 2014. szeptember 16-án Budapesten, 2014. szeptember 24-én Pozsonyban, valamint 2014. szeptember 25-én Prágában és Bukarestben rendezik meg, amelyre a piaci szereplők szeptember elején kapnak meghívást.

A mostani lépéssel a 2012 szeptember 11-én már összekapcsolt cseh, szlovák és magyar piac bővül a romániaival. Ugyanakkor már a két évvel ezelőtti összekapcsolódáskor is „csak” két, egység, a meglévő cseh-szlovák árampiac és a magyarországi vált eggyé. Azóta lényegében egy kereskedelmi egységnek tekinthető az addig két, különálló ajánlati zóna. 2014. november 11-től szintén két – a cseh-szlovák-magyar és a romániai – zóna válik eggyé.

A piac-összekapcsolással az energia mellett az energia szállításához szükséges határkeresztező átviteli kapacitásokat is allokálják. A rendszerirányítók által felajánlott kapacitás nagyságának számítása nem változik, de a központosított kiértékelés révén a kiosztás optimális lesz.
Csehország jellemzően áramexportőr, Magyarország pedig importra szorul, a 2012-es összekapcsolás révén tehát kibővült a hazai vevők számára a kínálati oldal. Azóta a kereskedés adminisztratív szempontjából úgy érkezik Magyarországra a csehországi áram, mintha nem léteznének átlépendő határok. Az összekapcsolt piacokon kiegyenlítődhetnek, de legalábbis közeledhetnek az árak.

Románia után a tervek szerint Lengyelország csatlakozik a térségi árampiachoz, amely akkortól öttagúra bővülhet. Mivel az összekapcsolás műszaki, informatikai megoldásait, jogszabályi hátterét a felek a cseh-szlovák-magyar együttműködés miatt már kidolgozták, az új országok rövidebb idő alatt is részesévé válhatnak a 2012-ben létrejött rendszernek. (Szlovénia és Olaszország; valamint Németország, Franciaország, Belgium és Hollandia között egyébként már fennáll a cseh-szlovák-magyar piacintegrációhoz hasonló rendszer.) Korábbi tervek szerint 2014 volt az egységes uniós árampiac létrejöttének határideje.

Románia árampiac 4M MC összekapcsolás HUPX
Kapcsolódó cikkek