Cégvilág

A Gazpromé lesz Európa legnagyobb gáztárolója

A Gazpromé lesz Európa legnagyobb, 4,2 milliárd köbméter kapacitású gáztárolója egy még tavaly kötött és uniós jóváhagyást is kapott megállapodás alapján. Az lépéssel az orosz társasághoz kerül három német gázkereskedő és gáztároló cég is. Cserébe a német Wintershall beszállhat a gazdag urengoji gázmezőbe.

Európa legnagyobb gáztárolója fölött szerez az ősszel ellenőrzést a Gazprom a Deutsche Welle híre szerint.

A létesítmény Rehden határmenti kisváros közelében működik, és 4,2 milliárd köbméter gáz tárolására képes. Az orosz társaság a német BASF-fel lebonyolítandó részvénycserével jut a tárolóhoz, a szerződést tavaly kötötték. Már megkapták az Európai Bizottság jóváhagyását is, még azelőtt, hogy Oroszország elcsatolta volna Ukrajnától a Krímet.

Mint a BASF kedden jelezte, a megállapodásban semmi változás nem történt, megvalósítása zaljik. reagásában a Gazprom is megerősítette, hogy még az év végéig lezajlik a tranzakció, amelyet nem áll szándékában a jövő évre halasztani.

Az ügylet révén a Gazprom 100 százalékos ellenőrzést szerez az európai gáztárolással és gázkereskedelemmel foglalkozó Wingas, Wieh és Wiee társaságokban is. Wiee Hungary Kft. néven Magyarországon is működik egy tavaly 2,5 milliárd forintos forgalmat bonyolított gázkereskedő kft., de ennek a BASF-leány Wintershall zugi bejegyzésű cége a közvetlen tulajdonosa, nem pedig a németországi Wiee. Így nem egyértelmű, hogy ez is Gazprom ellenőrzése alá fog-e kerülni, de valószínűbb, hogy nem.

Cserébe a BASF-hez tartozó Wintershall 25 százalékhoz juthat az szibériai Urengoj közelében lévő gázmezőben. Az urengoji termelési csúcs 2016-ra várható, éves termelését nyolcmilliárd köbméterre tervezik.

Wintershall Rehden BASF Gazprom gáztároló Wiee
Kapcsolódó cikkek