Cégvilág

Szétdarabolnák a Hewlett-Packardot

Szétdarabolnák a technológiai ipar egyik meghatározó cégét, a Hewlett-Packardot, a pc- és nyomtatógyártó üzletág külön vállalathoz kerülne. A lépéssel újra napirendre kerülhet a társaság és az EMC fúziója.

Két részre osztanák a Hewlett-Packardot (HP) a The Wall Street Journal információi szerint, a lap értesülései alapján a cég személyi számítógép és nyomtatógyártó részlegei kerülnének az egyik vállalathoz, míg a vállalati hardver eszközökkel és a szolgáltatásokkal foglalkozó üzletágak alkotnák a másik társaságot. A lap beszámolója szerint két tőzsdei vállalkozás jönne létre, amelyek egyenként 50 milliárd dollár körüli éves bevétellel bírnak. A HP szétdarabolása jövőre valósulhat meg, az átalakítást a The Wall Street Journal közlése szerint akár a napokban hivatalosan is bejelenthetik.

A lépésre egyébként több szakértő is úgy reagált, hogy a vállalat jövője szempontjából jó döntés lehet a szétdarabolás. Ralph Whitworth, a HP egyik befektetője, aki idén nyárig a társaság elnöke is volt rendkívül pozitívan nyilatkozott a várható változásról, hozzátéve, hogy a szétválasztás eddig visszatartott energiákat szabadíthat fel a cégben.

A HP évekig a személyi számítógép piac legmeghatározóbb szereplője volt, és az Egyesült Államokban, illetve néhány régióban jelenleg is a legnagyobb pc-gyártónak számít. Globális szinten azonban tavaly a második negyedévben a kínai Lenovo már megelőzte amerikai riválisát és az első pozíciót azóta is őrzi a távol-keleti cég. Emellett nem szabad megfeledkezni arról, hogy bár csökkenő ütemben, de folyamatosan zsugorodik a személyi számítógép értékesítés, az IDC legfrissebb előrejelzése szerint az idén 3,7 százalékos lehet a visszaesés. A nyomtatók piacán sem kedvezőbb a helyzet, a hazai tapasztalatok alapján a lakossági költések ezen a területen minimálisra estek vissza, a gyártók inkább a vállalati körre összpontosítanak. A tavaly október 31-én zárult 2013-as üzleti évben a társaság nyomtató és személyi rendszerek részlege 55,9 milliárd dolláros bevételt ért el, ez 7,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A cég teljes forgalma 6,7 százalékkal esett vissza.

Ebből a szempontból tehát érthető, hogy a HP igyekszik átalakítani a struktúráját, és a kemény verseny és a nehéz piaci körülmények miatt gondokkal küzdő részlegeket leválasztani az eredményesebben működő üzletágakról. A társaság a tevékenységkihelyezésben (outsourcing) igazi óriásnak számít, a világ legnagyobb szolgáltatója ezen a területen. A globális gazdasági válság után éledező vállalati szféra pedig jó alapot kínál a számukra gyártott hardver eszközök értékesítéséhez.

Ráadásul a társaság feldarabolás a The Wall Street Journal elemzése szerint közelebb hozhatja egy évek óta húzódó összeolvadás lezárását is. A HP és a tároló eszközök és megoldások globális piacán meghatározónak számító EMC évek óta tárgyalnak egy esetleges fúzióról, azonban ezek a megbeszélések eddig nem hoztak eredményt sőt, a közelmúltban arról érkeztek hírek, hogy felfüggesztették az egyeztetéseket. Azonban ha megvalósul a HP feldarabolása, újból napirendre kerülhet a fúzió, amivel a tárolási piacon egy igazi nagyágyú jönne létre. Ez annak fényében logikus lépésnek tűnik, hogy a világon keletkezett információmennyiség jelentés része az elmúlt 1-2 évben jött létre, és ez a folyamat várhatóan tovább gyorsul majd.

A beszámolók szerint a HP jelenlegi vezérigazgatója, Meg Whitman irányítja majd a jövőben a vállalati hardver eszközöket gyártó és szolgáltatásokat nyújtó céget, míg a másik társaságnál elnöki pozíciót tölt be. Komoly kérdés az is, hogyan alakul majd a vállalat mintegy 300 ezer munkatársának sorsa, hogyan oszlik majd meg ez a létszám a két cég között, illetve lesznek-e leépítések. A társaság egyébként a közelmúltban jelentette be, hogy 11-16 ezer fővel tovább csökkenti a létszámát.

HP
Kapcsolódó cikkek