Cégvilág

Felszámolják a Révai Nyomdát

A Fővárosi Ítélőtábla jóváhagyta az elsőfokú bíróság döntését, mely szerint le kell zárni a Révai Nyomda Kft. elleni csődeljárást, és fel kell számolni a céget. A nyomda a 2014. június 18-i határidőre sem tudta rendezni azt a tartozását, amelynek hitelezője, a Norske Skog Bruck GmbH végül a felszámolást kezdeményezte, miután csődmegállapodást sem sikerült vele kötni.

A Révai ez év február 20-án tájékoztatta a hitelezőit, hogy csődeljárást kezdeményezett önmaga ellen. Az eljárást a Budapest Holding Zrt. folytatta le, február 29-től. A nyomda ügye most, azaz a felszámolás megindításával átkerült a Modix Kft-hez.

A nyomdatársaság több éve veszteséges. 2013-as mínusza már egymilliárd forintnál is nagyobb volt, a saját tőkéje pedig negatív lett. (Árbevétele az előző évi 6,3 milliárd forintról 5,2 milliárd forintra esett.) Tavalyi évi éves beszámolójához azonban már nem tartozik független könyvvizsgáló jelentés, mert az annak elkészítésére felkért KPMG elegendő és megfelelő könyvvizsgálati bizonyíték híján visszautasította a feladatot.

Visszautasításának a fő oka az volt, hogy akkor még nem lehetett előre látni a még folyamatban lévő csődeljárás kimenetelét. Indoklása szerint egyébként maga csődeljárás ténye egyrészt kétségessé teszi, hogy a társaság képes-e folytatni a tevékenységét, másrészt jelentősen befolyásolhatja az eszközeinek és a kötelezettségeinek értékelését.

A Révai Nyomda elődjét, azaz egy budapesti könyvkereskedést és egy kötészetet a Révai testvérek nyitották meg 1869-ben. A testvérek könyvkiadással is foglalkoztak, például megvették Jókai Mór műveinek kiadási jogát. Legismertebb kiadványuk a Révai Nagylexikon. 1991-ben az angol Watmoughs csoport szerzett többségi tulajdont a cégben. 1998-ban a British Printing Company és a Watmoughs csoport egyesülésével létrejövő Polestar csoporthoz került. 2001-től jelentős műszaki fejlesztésekre került sor a Révainál, amelyet 2011-ben vett meg a spanyol GED Capital befektetési társaság. A Révai 2011 június 4. óta a GED-hez tartozó, romániai Infopress Group SA tulajdona. Eszközeire épp az Infopress tulajdonosként való bejegyzése után egy évvel szereztek 22-en zálogjogot, például a Deutsche Leasing Hungaria Zrt. és a Commerzbank Zrt.

révai nyomda felszámolás
Kapcsolódó cikkek