Cégvilág

Magántulajdonú gázvállalatok állíthatják le a termelést Ukrajnában

Leállíthatják tevékenységüket a magántulajdonban lévő ukrán gázkitermelő és - szállító vállalatok, miután a kormány rendeletben kötelezte a legnagyobb cégeket, hogy kizárólag a Naftohaz állami energiaipari konszerntől vásároljanak földgázt télen - írta szerdán az ukrán sajtó szakértők véleményét idézve.

A kormány pénteken elfogadott rendeletében előírta az ipari, az energia- és hőtermelő vállalatoknak, hogy csak a Naftohaztól szerezhetik be a működésükhöz szükséges földgázt december 1. és február 28. között. Mintegy 80 vállalatot, köztük a Zaporizssztal fémfeldolgozó kombinátot és a Motor Szics nevű, a világ egyik legnagyobb repülőgép- és helikopter-hajtóműveket, valamint erőművi gázturbinákat gyártó vállalatát is érinti a döntés.

A Kapital című ukrán lap azt írta, hogy megdöbbentek a gázkitermelő és gázszállító vállalatok, mert a kormány elvette ügyfeleiket és átadta a Naftohaznak. A kormánynak idén ez már második kísérlete, hogy "lenyomja" a magán gázvállalkozásokat, amelyek az államiaktól eltérően növelték kitermelésüket - emlékeztetett az újság, amely szerint ezúttal sikeres volt a kabinet, több magánvállalkozás kész leállítani tevékenységét a télen.

Jevhen Palenka, a poltavai gázvállalat pénzügyi igazgatója katasztrófának nevezte a kormány döntését. "A magánvállalatok kénytelenek lesznek vis maior helyzetet jelenteni, mert az új feltételek között lehetetlen folytatni tevékenységüket. Júliusban meredeken emelték a bányászati adót, a mostani döntés a második csapás" - mutatott rá.

A magántulajdonú gázvállalatok nemcsak ügyfeleiket veszítik el, hanem a tározókba sem szállíthatnak földgázt, így az év leghidegebb hónapjaiban kénytelenek leállítani kitermelést, és magától értetődően adót sem fognak fizetni. Fizikailag lehetetlen, gazdaságilag pedig ésszerűtlen lesz a gázkitermelés a magánvállalatoknak - tette hozzá Palenka.

Andrij Zakrevszkij, egy gázipari tanácsadó cég vezetője a piaci viszonyok kikapcsolását vetette a kormány szemére. Kiemelte: a kormány rendeletével megsérti azokat a jogszabályokat, amelyek lehetővé teszik minden fogyasztónak a gázszállító szabad megválasztását. Az utóbbi félév eseményeinek alapján úgy ítéli meg, hogy a kormány meg akarja fojtani a magántulajdonú gázvállalatokat, vagy azért, hogy megszerezze és eladja azokat, vagy egyszerűen "csak azért is".

gáz gázkitermelés
Kapcsolódó cikkek