Cégvilág

Sokba kerülnek a krónikus betegségek

A krónikus betegek mintegy 15 százaléka havi tízezer forintnál is többet költ havonta gyógyszerre – derül ki egy friss kutatásból.

A krónikus betegek gyógyszerekre fordított átlagos havi költsége közel 6 ezer forint. Egyharmad-egyharmad azok aránya, akik 2 ezer forint alatt, illetve 2 és 5 ezer forint között költenek tablettákra. A válaszadók 14 százaléka azonban 10 ezer forintnál is többet költ ilyen céllal egy átlagos hónapban – derítette ki a Szinapszis Közvéleménykutató a Magyar Klinikai Vizsgálati Klaszter megbízásából készült felmérésében.


A felmérés nem volt reprezentatív, a megkérdezettek ugyanakkor átlagosan három krónikus betegségben szenvedtek a kutatás időpontjában. A legtöbben azt mondták: megbíznak az orvosuk által felállított diagnózisban, másodvéleményt a kétharmaduk ezért nem kért és nem is tervezi, hogy kérni fog. Ötödük egyszer vagy többször vett már igénybe ilyet, 17 százalékuk pedig a közeljövőben tervezi. Kifejezetten az interneten történő másodvélemény kérésre viszont a 41 százalékuk nyitottnak mutatkozott. A megkérdezettek harmada 2-3 havonta, ötből egy beteg ennél sűrűbben, míg minden második válaszadó ennél ritkábban találkozik a terápiát felügyelő orvossal.

Klinikai kutatásban, döntően a saját gyógyulása érdekében, a megkérdezettek 13 százaléka vett már részt. A résztvevők 85 százalékának felhívták a figyelmét a lehetőségre, tehát nem ők maguk kerestek ezzel kapcsolatos tájékoztatást. Az információ átadója jellemzően a kezelőorvos (58 százalék), vagy a háziorvos (17 százalék) volt. Akiket még nem vontak be klinikai vizsgálatba, azoknak több mint a fele, 51 százaléka mutat hajlandóságot erre.

kutatás gyógyszer krónikus beteg felmérés
Kapcsolódó cikkek