Cégvilág

Összefonódás a papíriparban

A DS Smith Packaging Kft., a hazai csomagolóipari egyik jelentős szereplője megszerezné a piac egy kisebb szereplője, Branaldi Kft. egyes ügyfeleit, gépeit és telephelyének egy részét. Az ügylethez szükség van a versenyhatóság engedélyére.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálja két hazai csomagolóipari vállalat összefonódási kérelmét. Az ügylet során a két érintett társaságból a nagyobbhoz, a tavaly mintegy 19 milliárd forint árbevételt elért DS Smith Packaging Kft-hez kerülne át az 1,8 milliárd forint árbevételű Branaldi Kft. telephelye, gépei és ügyfelei egy része.

A tranzakcióval tovább erősödő DS Smith tulajdonosa két, azonos hollandiai címen bejegyzett társaság, mégpedig a DS Smith Packaging International B.V., és DS Smith Packaging Belita B.V. Ugyanez a két hollandiai tulajdonos áll a Branaldi mögött is, vagyis tulajdonképpen egy azonos csoporton belüli érdekeltségek magyarországi átcsoportosítása van a küszöbön.

A tulajdonosi szálak az 1940-ben Londonban alapított, és mára a világ egyik vezető csomagolóipari társaságához, a DS Smith-hez vezetnek. A mintegy 21,5 ezer fős és a világ 25 országában aktív DS Smith tagvállalatai csomagolással, csomagolóanyag-újrahasznosítással, valamint papír- és műanyag csomagolóanyagok előállításával foglalkoznak. A csoport kilenc nyugat-európai papírgyára évi 2,6 millió tonna hullámpapírt és speciális ipari terméket állít elő. A hullámpapír kizárólag újrahasznosított alapanyag készül, és többségében csomagolásra használt kartondobozokat készítenek belőle.

A DS Smith pénzügyi mutatói számottevő javultak az elmúlt öt évben. A konszolidált árbevétel a 2010-es 1337 millió fontról 2014-re 4035 millió fontra emelkedett, az adózás előtti eredmény pedig a 30 millió fontos mínuszról 167 millió fontos nyereségre javult. (A 2014-es évzárás április 30-án volt.) A DS Smith legnagyobb akvizíciói a St Regis, a Kaysersberg és az SCA Packaging bekebelezése voltak.

GVH papíripar
Kapcsolódó cikkek