Cégvilág

A felhőben hasított a Microsoft, de zuhant az árfolyama

Növelni tudta árbevételét a december végén zárult második üzleti negyedévében a Microsoft, a világ legnagyobb szoftvergyártójánál ugyanakkor nem lehetnek maradéktalanul elégedettek az eredményekkel. A társaság 26,5 milliárd dolláros forgalomról számolt be a 2014. október-decemberi időszakra, ami 8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A helyzetet ugyanakkor árnyalja, hogy a cég legismertebb termékéből a Windows operációs rendszerből származó bevétel több mint tíz százalékkal esett éves összehasonlításban. Ebben szerepet játszott többek között, hogy a Windows XP támogatásának megszűnése miatt a vállalatok és a magánfelhasználók is már 2013 végén megkezdték a régi gépek cseréjét. A múlt év végén ez a hatás már kevésbé érvényesült, emellett pedig a cég átalakította a termék árazási struktúráját is.

A vállalat árcsökkentéssel igyekezett felpörgetni játékkonzolja értékesítését, azonban a lépés a közölt adatok alapján nem igazán vált be. A múlt év utolsó három hónapjában 6,6 millió Xbox-ot tudtak eladni, míg egy évvel korábban még 7,4 milliót, pedig jelentős árcsökkenést is végrehajtottak. Az alacsonyabb ár, illetve a visszaeső értékesítés azt eredményezte, hogy 20 százalékkal zuhant a játékkonzol üzletág bevétele.

Rekordot hozott viszont a karácsonyi időszak a mobilrészlegnél. A Microsoft 5,44 milliárd euróért vásárolta meg a Nokia mobiltelefon üzletágát, igaz az utóbbi hónapokban ezt a nevet már nem használják, csak a Lumia márkát. A különböző Lumia készülékekből összesen 10,5 milliót adtak el az október-decemberi periódusban, ami komoly előrelépést jelentett az előző negyedév 9,3 milliós forgalmához képest. A vállalat mobilpiaci helyzete azonban nem sokat változott, az előzetes becslések szerint a legnagyobb szereplők közül az Apple több mint 66 millió iPhone-t – van olyan prognózis is, amely szerint 70 milliónál is többet – tudott eladni az utolsó negyedévben, míg a Samsung a július-szeptemberi időszakban 78 milliós értékesítést produkált. Az igazán nagy fejlődést ugyanakkor a felhő alapú megoldások – többek között az Office 365 irodai alkalmazáscsomag, illetve az Azure – hozták. Ebben a szegmensben a második üzleti negyedévben 5,5 milliárd dolláros forgalmat ért el a cég, ami 114 százalékos növekedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. Ezek alapján nem meglepő, hogy az eredményekről kiadott hivatalos közleményben is kiemelték, hogy ez a terület fokozott figyelmet kap ebben az évben is.

A Microsoft egyébként nem az egyetlen nagy szoftvergyártó, amely sikeresen váltott a felhőalapú megoldásokra. Az SAP például 2014-ben már valamivel több, mint egymilliárd eurós bevételre tett szert erről a területről, ami 45 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi eredményt.

Az árcsökkentések, illetve az alacsonyabb nyereségtartalmú termékek egyre növekvő részesedése miatt több mint 10 százalékkal esett a Microsoft nyeresége az október-decemberi időszakban az egy évvel korábbihoz képest, a vállalat 6,6 milliárd dolláros profittal zárta a második üzleti negyedévét.

A befektetők nem örültek az eredménynek: az árfolyam közel 10 százalékkal esett tegnap, a nagybankok pedig csökkentették a célárfolyamokat.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek