Cégvilág

A Germanwings veszi át a Lufthansa egyes járatait

KÖZLEKEDÉS Lezárult a Lufthansa történetének egyik legnagyobb szerkezeti átalakítása, a német légitársaság 115 útvonalat adott át üzemeltetésre a diszkont Germanwings leányvállalatának – közölte az MTI. Minden olyan Európán belüli, úgynevezett point to point útvonalat átadott a fapados légitársaságnak, amelyek nem a két fő bázisról, Frankfurtból és Münchenből üzemelnek. A német vállalatcsoport még december elején jelentette be, hogy bővíti és Eurowings nevű márkája alá szervezi át diszkont üzletágát, ezen folyamat egyik lépése egyes járatok átadása a Germanwingsnek. Ezután ez a cég beolvad az Eurowingsbe, amelynek bővül a flottája és a tevékenységi köre, így németországi belföldi és európai járatok mellett hosszú távú járatokat is indít majd. Az átszervezés 2015 végéig tart.

A lépés miatt a Lufthansa több munkavállalója is többször sztrájkolt: a pilótákat tömörítő Vereinigung Cockpit (VC) csak 2014-ben tízszer hirdetett munkabeszüntetést. Megfigyelők szerint a Lufthansa egyebek között a bérköltségek alacsonyan tartásával igyekszik erősíteni az Eurowings versenyképességét a gyorsan fejlődő diszkont repülési piacon. A Lufthansa a csoport valamennyi tagját együttvéve több mint 9 ezer pilótát alkalmaz, közülük 5400-ra vonatkozik az a kollektív szerződés, amelynek átalakítása miatt a VC sztrájkot hirdetett.

A versenyképesség javítására valóban szükség van, hiszen például az easyJet 2014 utolsó hónapjában is javított: a 2013 azonos hónapjában mért adatokhoz képest 3,2 százalékos utaslétszám-bővülést könyvelhetett el. A járatok telitettsége ennek köszönhetően fél százalékponttal, 88,4 százalékra javult. A decemberi számok tovább javították a 12 havi gördülő adatokat feldolgozó statisztikát is: az éves 65,3 millió fős utaslétszám 6,5 százalékos emelkedést jelent. Emellett a járatok telítettsége 1,5 százalékpontos emelkedéssel 90,8 százalékra nőtt.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek