Cégvilág

Az autóipar is besegített az Alcoának tavaly év végén

Gyorsjelentés A várakozásoknál jobb negyedik negyedéves eredményt tett közzé kedd este az Alcoa (a világ legnagyobb alumíniumgyártójának gyorsjelentésével indul hagyományosan a szezon az USA-ban). Az Alcoa egyszeri tételektől megtisztított profitja részvényenként 33 cent lett, ez meghaladja a Bloomberg által megkérdezett elemzők átlagosan 27 centes várakozását. A nettó eredmény 11 cent lett részvényenként. Az eladások 14 százalékkal 6,38 milliárd dollárra emelkedtek, ami szintén magasabb a 6,05 milliárd dolláros elemzői konszenzusnál. Az eredmények közzététele után 2,4 százalékkal emelkedett az Alcoa árfolyama a zárás utáni kereskedésben.

A jó eredményben fontos szerepet játszott, hogy az utolsó negyedévben a cég rekord mennyiségű alumíniumlemezt szállított az autógyáraknak, amelyek egyre több alumíniumot használnak az üzemanyag-fogyasztás csökkentése érdekében. Így tesz például a Ford is, amely novemberben kezdte gyártani az új, könnyűsúlyú, alumínium karosszériás F-150 pickupjait. A repülőgépgyártóktól is sok megrendelést kap az Alcoa: az idén 10 százalékkal nőhet a tőlük érkező kereslet. Világszerte egyébként 7 százalékos alumínium-keresletnövekedést várnak 2015-ben.

Az Alcoa az elmúlt években igyekezett átpozícionálni magát. Az idén 2,85 milliárd dollárért felvásárolta a Firth Rixon repülőipari beszállító céget, amiből arra lehet következtetni, hogy a kitermelés helyett egyre inkább a gyártásra fókuszálnak.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek