Cégvilág

Bővítené a wi-fi szolgáltatást a MÁV-Start

A lejáró szerződések miatt vált szükségessé, hogy mobilszolgáltatások beszerzésére írjon ki pályázatot a MÁV Zrt. és a MÁV-Start Zrt. – értesült a Világgazdaság.

A MÁV-csoport sajtóosztályának tájékoztatása szerint jelenleg a Magyar Telekom nyújtja ezeket a szolgáltatásokat a cégnek, 2008 óta. A múlt hét elején jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben a mobil távközlési szolgáltatások beszerzésére vonatkozó pályázat kiírás. A tender célja, hogy megoldják a MÁV és a MÁV-Start teljes körű mobilszolgáltatásainak lefedését, ezen belül elsődlegesen a közszolgáltatási tevékenységek biztosítását. A társaság közlése szerint ennek részét képezik többek között a mozdonyokban, illetve egyéb műszaki, biztonságtechnikai eszközökben lévő adatkártyák, továbbá az utasforgalommal és pályafenntartással foglalkozó alkalmazottak által, szolgálati célra használt mobileszközök.

A felhívás szerint a MÁV Zrt. számára 4344 hangcélú előfizetést vásárolnának, de opcionálisan ennek a dupláját is igényelhetik. A kombinált, vagyis hang- és adatszolgáltatást egyaránt tartalmazó előfizetésekből 1007-et vennének igénybe, de ebben az esetben is előfordulhat, hogy dupláznak. Emellett kizárólag adatcélú előfizetéseket is venne a cég, de dedikált adathálózati szolgáltatás, valamint tömeges SMS-küldési lehetőség is szerepel a kiírásban.

Még nagyobb mennyiségben igényel mobil előfizetéseket a MÁV-Start Zrt., amelynek a pályázati felhívás szerint 5270 csak hangcélú, és 308 kombinált szolgáltatásra lenne szüksége. Ahogyan a másik vállalat esetében, itt is opcionálisan 100 százalékkal megnövelhetők ezek az értékek. A vasúttársaság személyszállítással foglalkozó részlegénél jelentős mennyiségű SIM kártyára lesz szükség dedikált adathálózati szolgáltatással, ezekből több mint háromezret vásárolnak, de a vonatokon elérhető wi-fi hozzáférésről is a nyertes pályázónak kell majd gondoskodnia.
A MÁV tájékoztatása szerint jelentős bővítést terveznek a wi-fi szolgáltatásnál.

Az elképzelések szerint valamennyi budapesti elővárosi vonalon elérhetővé tennék a megoldást és a távolsági forgalomban is tovább fejlesztenék. Ezen kívül az összes új személyszállító vasúti járművön biztosítanák a szolgáltatást a jövőben. A MÁV-Start 2013 elejétől indította el az ingyenes wi-fi szolgáltatást, elsőként az InterCity járatokon, illetve az elővárosi közlekedésben. A megoldáshoz a Magyar Telekom mobilinternetes infrastruktúráját használták, a távközlési cég közbeszerzésen nyerte el a megbízást, amely egy évre szólt, amit opcionálisan 12 hónappal meghosszabbíthattak.

A szerződés értéke 92 millió forint volt

A hazai mobilcégeknek a jövő hónap közepéig van idejük arra, hogy döntsenek arról, indulnak-e a pályázaton, amely sok ezer előfizetőt és három évre kiszámítható bevételt jelenthet számukra. A február 16-i jelentkezési határidőt követően a tervek szerint március 16-ig tájékoztatják azokat a pályázókat, amelyek érvényes jelentkezést nyújtottak be, az ajánlatok felbontása pedig várhatóan március 31-én történik meg.
A tenderen való induláshoz többek között meghatározott árbevétellel kell rendelkezniük a szolgáltatóknak, emellett komoly tapasztalatokkal kell rendelkezniük az üzleti előfizetőkkel kapcsolatban. A közbeszerzési eljárás eredményét a tervek szerint legkorábban 2015 májusában hirdethetik ki.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek