Cégvilág

Hatalmas rekord az Apple-nél

A várakozásokat jóval túlszárnyaló eredményekről számolt be 2014 utolsó negyedéve kapcsán az Apple, a társaság forgalma 30 százalékkal, míg nyeresége közel 40 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Több mint 74 millió iPhone-t adtak el, és bejelentették azt is, hogy áprilisban érkeznek a cég okosórái.

A 2014. október-decemberi időszakban 74,6 milliárd dolláros bevételt ért el az Apple, ez mintegy 30 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eredményt. A társaság forgalmának megugrásában meghatározó szerepet játszottak a cég okostelefonjai. A vállalat első üzleti negyedévében összesen 74,5 millió iPhone-t értékesítettek világszerte, ami történelmi rekordnak számít a cég életében.

Az Apple tavaly szeptemberben mutatta be új készülékeit, az iPhone 6-ot és 6 Plus-t, amelyek már az Ázsiában egyre népszerűbb trendnek megfelelően a korábbinál is jóval nagyobb kijelzővel készültek. A váltás éreztette hatását a távol-keleti értékesítésben is, Kínában például egy év alatt 70 százalékkal ugrott meg az iPhone-ok forgalma. Ezzel egyébként a távol-keleti országban a harmadik számú piaci szereplővé lépett elő az Apple.

Rekordot döntött a cég profitja is, 18 milliárd dolláros adózott eredményt ért el a vállalat az október-decemberi időszakban, ami közel 40 százalékos bővülést jelentett 2013 hasonló periódusához képest. Ez egyébként nem csak az Apple történetében számít csúcsnak, de a tőzsdei vállalatok közül még egy sem produkált ilyen magas nyereséget egy negyedév alatt.

A társaság közlése szerint nem csak az okostelefonok, de a Mac számítógépek is rekordot döntöttek az első üzleti negyedévben, illetve korábban nem tapasztalt mértékű volt a forgalom az App Store virtuális áruházban is. Tim Cook az eredmények bejelentésekor elmondta azt is, hogy várhatóan áprilisban kerül majd az üzletekbe a cég saját okosórája, az Apple Watch. A készülék sikere ugyanakkor már kérdéses, egyrészt a nagy riválisok, mint a Samsung vagy a Sony már évek óta jelen vannak ebben a szegmensben, másrészt a hírek szerint meglepően rövid üzemidővel lehet csak számolni az új eszköz kapcsán.

A második üzleti negyedévre, vagyis a január-márciusi időszakra 52 és 55 milliárd dollár közötti bevételelőrejelzést adott az Apple.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek