Cégvilág

Így változtak az ipari termelői árak

2014 decemberében az előző hónaphoz képest nem változtak az ipari termelői árak: az energiaszektorban növekedtek, a feldolgozóipari ágazatokban közel változatlanok maradtak - közölte a KSH. A belföldi és az exportárváltozás következtében a termelői árak 2013 decemberéhez viszonyítva alig (0,1 százalékkal) emelkedtek, 2014-ben összességében 0,4 százalékkal csökkentek az előző évhez képest.

2014 decemberében az ipar belföldi értékesítésének árai átlagosan 0,8, a feldolgozóiparé 1,8 százalékkal csökkentek az előző havihoz képest. Jelentősebben mérséklődtek az árak a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás (7,2 százalék), a vegyi anyag, termék gyártása (2,4 százalék) és az egyéb feldolgozóipar és javítás (1,4 százalék) ágazatokban, míg a legnagyobb mértékben a villamos berendezés (1,6 százalék), illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék és a járműgyártás (0,9–0,9 százalék) területén emelkedtek. A feldolgozóipar többi ágazatában –1,3 és +0,4 százalék között változtak 2014 novemberéhez viszonyítva.

A jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ág árai decemberben 0,7 százalékkal nőttek. A belföldi értékesítési árak 2,5, a feldolgozóipari ágazatok árai 2,0 százalékkal voltak alacsonyabbak az előző év azonos időszakához hasonlítva. A 2013-as évhez viszonyítva a belföldi értékesítési árak 2,1 százalékkal csökkentek, a feldolgozóipari árak 0,6 százalékkal emelkedtek.

Az előző hónaphoz képest 2014. decemberben az ipar forintban mért exportértékesítési árai 0,5, ezen belül a feldolgozóipari árak átlagosan 0,6 százalékkal nőttek. A feldolgozóiparon belül nagyobb mértékben nőttek az árak a gép, gépi berendezés (3,8 százalék), a számítógép, elektronikai, optikai termék (1,2 százalék) és a villamos berendezés gyártásában (1,1 százalék). Csökkentek a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás (10,0 százalék), a vegyi anyag, termék (0,9 százalék) és a gyógyszergyártás (0,4 százalék) ágazatok árai 2014. novemberhez képest. A feldolgozóipar többi területén 0,1 és 1,0 százalék között nőttek az árak. A villamosenergia-, gáz, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban 1,1 százalékkal cs
ökkentek az árak.

Az előző év azonos időszakival összevetve az ipar forintban mért exportértékesítési árai 1,7, feldolgozóipari árai 1,9 százalékkal voltak magasabbak; az exportértékesítési árak 0,7, a feldolgozóipari árak
0,8 százalékkal haladták meg a 2013. évit.

Az ipar belföldi értékesítésének rendeltetés szerinti ágazatcsoportjaiban csökkentek az árak novemberhez képest: az energiatermelő ágazatokban 1,3, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,6, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,5, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 0,1 százalékkal. A 2013. decemberihez mérten az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 4,1 százalékkal mérséklődtek az árak, miközben a beruházási javakat gyártó ágazatokban 3,3, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 0,9 százalékkal nőttek. A 2013-as évhez viszonyítva az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 3,4 százalékkal csökkentek, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 1,9, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 1,0 százalékkal emelkedtek az árak.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek