Cégvilág

Minden idők legdrágább fillérje

Rekordokat hozott a január az amerikai numizmatikai árveréseken. Az árak és a licitálók száma is jelzi, hogy e tárgyak iránt nő az érdeklődés. Az új gyűjtők mellett a régiek a „piacfriss” érméket keresik, ezekkel szeretnék kiegészíteni kollekciójukat.

Rekordokkal záruló numizmatikai árverést tartott a Heritage aukciósház és a floridai numizmatikusok szövetsége januárban. 350 érmét árvereztek el, 26 millió dollár lett az összforgalom. Ez az esemény egyébként mindig az amerikai numizmatikusok legfontosabb aukciója, idén egy kiemelkedő gyűjtő, a fejlesztésekkel foglalkozó üzletember, Don Patrick amerikai gyarmati érmékből álló kollekciójának elárverezése köré csoportosult. A Heritage aukciósház által több amerikai városban megrendezett érem- és pénzérme árverések forgalma összesítve meghaladta a 96 millió dollárt.
A Patrick gyűjteményből származott az az 1792-es vörös és barna színű Birch Cent elnevezésű érme is, amely 2,58 millió dolláros rekordáron kelt el.

A Birch Centet készítőjéről, a rézmetsző Robert Birchről nevezték el, nagyon ritka és különleges, mindössze tíz darab ismert belőle világszerte. Megvásárlója, Kevin Lipton, 12 éves kora óta gyűjt érméket, 17 éves kora óta velük való kereskedésből él, jelenleg egy numizmatikai boltot üzemeltet Beverly Hillsben. 1981 óta vágyott egy példányra ebből a pénzérméből, amióta egy New York-i aukción először látta, úgyhogy most sajtónyilatkozata alapján bármeddig elment volna a licitálásban, hiszen „ez az érme a numizmatika Mona Lisája”. Ugyanezen az árverésen Lipton egy szintén 1792-es negyeddollárost is vásárolt 2,3 millió dollárért, tehát összesen, jutalékokkal együtt több mint 5 millió dollárt költött két érmére.
Az összesen négy ismert Continental ezüst egydolláros (Amerika első, történelmi jelentőséggel bíró pénzérméje) közül kettő szintén ezen az árverésen cserélt gazdát. Az 1776-os darabok egyenként 1,5 millió dollárért keltek el.

A floridai árverés előtt közvetlenül New Yorkban is árvererezett a numizmatikára szakosodott Heritage árverezőház, a 15,25 millió dolláros forgalom ott is meghaladta az eddigi évek rekordját. New Yorkban jelent meg először nyilvános árverésen a Dél-Afrika Köztársaság által 1897-ben kiadott, azóta legendássá vált 6 pennys aranyérme és rögtön hatszámjegyű eredményt ért el, 329 ezer dolláros áron a New York-i Heritage árverés legdrágább darabja lett. Az, hogy egy nemzetközileg jegyzett, kiemelkedő gyűjteményből a Royle Baldwin Collectionből származott, tovább növelte iránta a keresletet.

A második legdrágább érme itt egy angol ötfontos lett, az 1839-ból Victoria királynő által kiadott érme 258 ezer 500 dollárért kelt el, nyolcan licitáltak rá. Ez is aláhúzza a tendenciát, miszerint a 19. századi érmék iránt legerősebb ma a piaci kereslet. Egy ausztáliai 6 részes éremsorozat, amelyből 1934-ben V. György állítólag csak 100 darabot üttetett, 105 ezer dollárt ért. A távol-keleti ritka pénzérmék iránt is nagy az érdeklődés, tizenegyen licitáltak egy 1907-es datálású mandzsúriai dollárra, amelynek 115 ezer dolláros leütési ára végül négyszerese lett az előzetesen megadott becsértékének. Az 1906-ban Korea 20 éves japán protektorátusa évfordulójára kiadott aranyérme 100 ezer dollárt ért. A régi orosz érmék is erősen keresettek, II. Miklós ezüst 5 kopejkása 1904-ből a becsértéke dupláján 76 ezer dollárért kelt el, I. Miklós 1836-os 1 rubelese 70 ezer dollárért.

Az antik érmék közül a legmagasabb árat egy rendkívül jó állapotú, fényes, időszámításunk előtt 161-169-ből származó Lucius Verus arany érte el, 64 és fél ezer dolláros ára a becsérték duplája. Először jelent meg árverésen egy rendkívül ritka aranyérme, ami III. Valentinianus császár feleségét, Licinia Eudoxiát ábrázolja és 44 ezer 600 dollárt ért.

Cristiano Bierrenbach, a numizmatikusok nemzetközi szövetségének alelnöke az árverések után úgy nyilatkozott, hogy a rekordok és a licitálók magas száma is jelzi, a terület iránti fokozottabb érdeklődést. Az új gyűjtők mellett a régiek a “piacfriss” érméket keresik, amikkel szeretnék kiegészíteni portfoliójukat. A ritkaságokra hajlandóak sokat áldozni, az aranyérmék kifejezetten befektetési darabok.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek