Cégvilág

Elmaradt a panelprogram folytatása

Kis mértékben növekedni tudott tavaly a hazai építőanyag piac, amiben meghatározó szerepet játszottak az európai uniós forrásból megvalósuló felújítások – mondta el érdeklődésünkre Vidor Győző, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség elnöke.

Az építőanyag-gyártókat összefogó szervezet vezetője szerint a szektorban tevékenykedő cégek számára a 2013-as év volt a mélypont, számos vállalat ment csődbe, azonban a "konszolidáció" véget ért a szektorban. A fennmaradást egyrészt a fix költségeik visszafogásával, másrészt a kapacitások, illetve a termelési időszak lerövidítésével igyekeznek biztosítani a szegmens szereplői.

Az uniós zárás (és a választások) keltette beruházási boom éreztette hatását az építőanyagok iránti keresletben is, igaz ez főként a felújításnál is használt termékeket előállító vállalkozások számára jelentett lehetőségeket. Ez utóbbi körben néhány százalékos bővülést értek el tavaly, míg az egyéb területeken nem hozott változás a múlt év.

A szigetelőanyag-gyártók beszámolói szerint ugyan az átlagos szigetelésvastagság nőtt, ezzel együtt azonban csökkent a megvásárolt mennyiség, így összességében stagnált ez a szegmens. Rontotta az ágazat lehetőségeit az is, hogy a múlt évben az előzetes ígéretek ellenére gyakorlatilag elmaradt a panelprogram folytatása.

Valamivel kedvezőbb volt a helyzet a szálas szigetelőanyagok – kőzet- és üveggyapot – esetében, amelyekre főleg a Növekedési Hitelprogramból megvalósuló kis és közepes méretű ipari csarnoképítések miatt volt nagyobb kereslet. Az épületgépészeti termékeket, valamint nyílászárókat előállító cégek forgalma összességében nőni tudott, főként a közintézmények európai uniós forrásból megvalósuló felújítási programjának köszönhetően. Ez a hatás egyébként érződött az építőkémiai anyagoknál is, azonban az új fejlesztések elmaradása miatt ebben a szegmensben összességében csökkenést hozott a múlt év.

„Tavaly néhány régióban, így Budapest egyes területein, illetve Győr környékén már indult néhány nagyobb projekt új lakások, házak építésére. Elsősorban ezeknek köszönhetően a tégla és falazóelemgyártók 5 százalék körüli növekedésről számoltak be tavaly” – közölte Vidor Győző.

A MÉASZ elnöke nem fogalmazott túl optimistán az idei év kilátásai kapcsán, mint mondta a néhány kiemelt régió kivételével 2015-ben sem várható, hogy beinduljon az újlakások építése. Emellett kérdéses, hogy a múlt évben pozitív hatást jelentő uniós források idén elérhetőek lesznek-e. A szakember szerint ahhoz, hogy még ebben az évben érezhető hatásuk legyen a közösségi finanszírozású projekteknek az ágazatra tavasz elején már meg kellene jelenniük az első pályázati felhívásoknak.
Nem könnyíti meg a szektor szereplőinek helyzetét az új Elektronikus Közúti

Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) bevezetése sem, amely kapcsán az ágazatban egyelőre az sem egyértelmű, hogy kinek kell megtennie a bevallást. „A fuvarok többsége ugyanis úgy történik, hogy a gyártótól jellemzően az építési helyszínre megy az áru, és bár csak egyszer utazik a termék, az értékláncon belül közben akár 3-szor is tulajdonost válthat, a gyártótól a nagykereskedőhöz, tőle a kiskereskedőhöz, majd a végfelhasználóhoz kerül. ” - mutatott rá Vidor Győző.

panelprogram
Kapcsolódó cikkek