Cégvilág

Megmenekült a filmipar utolsó mohikánja

A legnagyobb hollywoodi filmstúdiók, köztük a Universal és a Disney megállapodást kötöttek a Kodakkal, amelyben rögzítik: a következő években is vásárolnak film alapanyagot a vállalattól. A Kodak filmgyártási üzletága többek között Quentin Tarantino és Christopher Nolan közbenjárása segítségével menekült meg a csődtől.

A Kodak, amely valaha a Fujifilmmel együtt uralta a filmgyártási piacot, az elmúlt években hatalmas veszteségeket szenvedett el, miután a stúdiók és ennek következtében a mozihálózatok is fokozatosan átálltak a digitális technológiára. A cég profitja az elmúlt évtizedben 96 százalékot zuhant, tavaly nyáron felszámolta saját cellulóz-acetát gyárát, miután úgy tűnt, hamarosan egyáltalán nem lesz szükség hagyományos film alapanyagra.

Versenytársa, a Fujifilm 2013-ban kiszállt a filmiparból és ez a sors vált volna a Kodakra is, ha nem avatkozik közbe Quentin Tarantino, Christopher Nolan, Judd Apatow és JJ Abrams. A rendezők közbenjárására a legnagyobb hollywoodi filmstúdiók (Disney, Fox, Paramount, Sony, NBC Universal, Warner Bros) megállapodtak a Kodakkal és kötelezettséget vállaltak a további filmvásárlásra, bár az időtartamról és a mennyiségről nem esett szó. A The Guardian megfogalmazása szerint ezzel megmenekült a végtől filmgyártás utolsó mohikánja.

A rendezők egyrészt azzal érveltek, hogy a cellulóz alapú film utómunkái jóval olcsóbbak, mint a digitálisan forgatott műveké, de nem ez volt a legfontosabb szempont. "A filmszalag tölgyfa, a digitális pedig préselt lemez" – jelentette ki az egyebek mellett a Csillagok között és a Sötét lovag című filmeket jegyző Christopher Nolan, aki szerint fontos, hogy a művészek megválaszthassák, mire dolgoznak. JJ Abrams, az új Star Wars – Ébredő erő rendezője ennél is tovább ment. Szerinte a cellulóz túlélése nem pusztán elméleti fontosságú: esztétikailag és anyagilag is fontos a fennmaradása.

A stúdiókkal kötött megállapodás kapcsán Andrew Evenski, a Kodak elnöke kiemelte: "nem távozunk, azt szeretnénk, ha az embereket újra izgalommal töltené el a film".

A cég 2012 januárjában kért csődvédelmet, miután az elmúlt évtizedben 2003-at kivéve minden évben csökkenő nyereséget, illetve veszteséget jelentett. A döntést követően a Kodak mintegy 47 ezer alkalmazottat bocsátott el és tizenhárom gyárat zárt be, a radikális lépéseknek köszönhetően 2013 szeptemberében kiléphetett a csődvédelem alól. A Kodakot 1889-ben alapított George Eastman, a cég fennállása alatt harminc díjat nyert az amerikai film akadémiától, köztük kilenc Oscar díjat.

fuji Kodak film
Kapcsolódó cikkek