Cégvilág

A Főgázé lehet az ország gázszolgáltatása - ma megkapják az engedélyt

A Főgáz Zrt. ma kapta meg az országos egyetemes gázszolgáltatási jogosultságot. E jogosultság szükséges ahhoz, hogy az ország egészében kínálhasson állami szolgáltatóként gázt a szegmens lakosság ügyfelei számára.

A Főgáz Zrt. ma megkapta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hozzájárulását ahhoz, hogy minden hazai háztartásnak kínálhasson földgázt az egyetemes szolgáltatás keretében.

A korábban bejelentettek szerint e jogosultságot még ebben a hónapban meg kell szereznie, vagyis rossz esetben is holnap jutna hozzá a MEKH jóváhagyásához.

A lépés célja az, hogy a közelmúltban kizárólagos állami tulajdonúvá vált társaság alapjain kibontakozhasson az állami gázszolgáltatás. A területen a Főgáz mellett ma a Tigáz, a GdF Suez, az E.On és az előbbieknél sokkal kisebb Oerg szolgáltat gázt. A legnagyobb egyetemes szolgáltatásbeli gázszolgáltató a Tigáz 1,196 millió ügyféllel, mögötte a Főgáz áll 806 ezer, a GdF Suez 760 ezer és az E.On 607 ezer ügyféllel.

A következő lépés az állami villamos energia értékesítése lesz szintén az egyetemes, lakossági szegmensben, talán már ez év végétől. Az áram egyetemes szegmensében az Oerg, az E.On, az Elmű, az Émász és az EdF Démász aktív. A harmadik közműszektor, amelyben az állam megjelenne országos lefedettséggel, a távhőpiac lesz. itt azonban egyelőre nincs dátum. (Ehhez a tavasszal az NFM-nek még meg kell alkotnia a távhő cselekvési tervet.)

Az állami kézben lévő, különböző közműszolgáltatásokat az Első Nemzeti Közmű-szolgáltató Zrt (ENKSZ) fogja majd össze. A tevékenység kibontakozása 2-3 évet vesz igénybe az előzetes bejelentések szerint. A rendszer hatékonyságát az állami infrastruktúrával (például Magyar Posta hálózata, Díjbeszedő) való szoros együttműködés, illetve az segíti az elképzelések szerint, hogy az érintett vállalkozások nem törekszenek nyereség termelésére. Ami mégis keletkezik azt nem veszi ki a tulajdonos, hanem visszaforgatja a szolgáltatóba. Ugyanakkor sokak szerint még így is kérdéses, hogy ezek az együttműködések milyen eszközzel csábítja majd magához az ügyfeleket riválisaitól.

Az MFB ellenőrzése alá tartozó ENKSZ vezérigazgatója Horváth Péter János, aki évekig a Molnál volt vezető beosztásban, majd energiahivatal elnöke lett, ahonnan az MVM vezérigazgatói posztjára lépett tovább.

ENKSZ háztartás egyetemes MEKH Főgáz
Kapcsolódó cikkek