BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mégis lesz Spar a benzinkúton vasárnap

Hiába hoztak rá külön törvényt, az OMV-kutakon létesült Spar Express üzletek továbbra is nyitva lesznek vasárnap – a boltokat a kutat üzemeltető vállalkozó viszi majd. A kormány ugyan nem engedne több kiskaput, mégis létesülnek. Kedden megjelent a vasárnapi zárva tartási törvényhez kapcsolódó várva várt végrehajtási rendelet is. Ebben azonban csak technikai részleteket szabályoznak, tulajdonképpen feleslegesen

Mégis nyitva lesznek a benzinkúton üzemelő Spar üzletek. Az OMV úgy értelmezi a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény március 17-én elfogadott módosítását, hogy az továbbra sem tiltja meg az olyan OMV töltőállomások shopjainak nyitva tartását, amelyeken megjelenik a Spar emblémája, így azok az említett módosítás hatályba lépését követően vasárnapokon is nyitva tartanak – tájékoztatta lapunkat Wilfried Gepp, az OMV Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

Az OMV Hungária Kft. tulajdonában lévő 169 üzemanyagkút közül 165 rendelkezik üzlettel, amelyeket magyar kisvállalkozások üzemeltetnek. Az ilyen OMV-boltba betérő vásárlót ugyanaz a kisvállalkozás szolgálja ki üzemanyag-vásárlás és egyéb, nem üzemanyag-jellegű termék, például élelmiszer vásárlása esetén. Ugyanakkor jelenleg 8 OMV shop működik Spar emblémával, és további kilenc helyszínen folynak átalakítások ebből a célból. Azonban – mutatott rá Wilfried Gepp – a Spar Magyarország Kft.-nek nincsenek üzletei a cég töltőállomásain, hanem a kutat üzemeltető vállalkozó árusítja a Spar termékeit is. Így az OMV shopok Spar emblémával ugyanakkora területen, ugyanabban az épületben működnek, mint korábban. A boltok a fő, de nem kizárólagos beszállítója a SPAR Magyarország Kft., és ez nem érinti a tulajdonosi és üzemeltetői struktúrát - hangsúlyozta.

Vagyis: hiába módosították kifejezetten abból a célból a kereskedelmi törvényt a napokban, hogy a Spar ne jelenhessen meg a kutaknál nyitva tartó üzletekkel, a cég – a franchise-szerű rendszer miatt – mégiscsak nyitva lehet éjjel és vasárnaponként is. A zárva tartási törvény így a kormányzat szándékai ellenére puhul.

Például: ha a helyi döntéshozók úgy akarják, az üzletek bárhol nyitva lehetnek a hét utolsó napján és éjjel is. A jegyző ugyanis már most is nyilváníthat piacnak, vagy vásárnak egyes területeket, ahol minden további nélkül nyitva lehet lenni. Mint megírtuk: ugyanez a helyzet, ha fesztivált rendeznek az egész településre kiterjedően.

Pedig a kabinet szigorú maradna: ezt tükrözi a kivételeket nem tartalmazó, a Magyar Közlöny keddre dátumozott számában megjelent végrehajtási rendelet is. A kormány a zárva tartásról szóló törvényben arra kapott felhatalmazást, hogy meghatározza azon kivételeket, ahol el lehetne térni az általános szabályoktól, mert ez vagy nemzetgazdasági érdek vagy turisztikai szempontból van rá szükség. A kabinet azonban úgy döntött: nem teremt újabb kibúvókat. Időközben még be is zárt néhány kiskaput, hiszen törvénymódosítással nem engedték a benzinkutakon létesített élelmiszerüzletek, valamint a kis- és a nagykereskedelmet együtt folytató üzletek (a Metro áruházak) éjjeli és vasárnapi nyitva tartását. Sőt: májustól – ha elfogadja az Országgyűlés is a javaslatot – még az örökségvédelmi területen lévő üzletek sem lehetnek nyitva bármikor és bárhogyan.

A most megjelent rendelet így arról szól, hogy miként kellene eljárni, ha valaki a törvénytől eltérően nyitva szeretne lenni, mert megfelel bizonyos mentességi feltételeknek. Ez nem érinti a piacok, pályaudvarok, vagy a gyógyszertárak nyitva tartását, hiszen azokat eleve kivették a törvény, és így a végrehajtási rendelet hatálya alól is. Hasonló a helyzet azoknál a 200 négyzetméternél kisebb üzleteknél, ahol a tulajdonos (vagy közeli hozzátartozója) szolgál ki, hiszen itt a törvény szerint nyitva lehet lenni bármikor.

A rendeletben – a korábban bejelentetteknek megfelelően – nem jelölnek meg a törvénytől eltérő semmilyen mentességi feltételt. Így az ott leírt eljárás is felesleges (a mostani rendelkezések szerint), hiszen nem is indulhatna el. A rendelet szerint a kereskedőnek kell nyilatkoznia arról, hogy megfelel a mentességi feltételeknek, és ezt a nyilatkozatot kell benyújtani az önkormányzat jegyzőjének. Ő egyrészt bejegyzi a nyilvántartásba a kereskedő adatait, aztán eldönti, hogy a jogosultság fennáll-e. Ezt követően viszont csak akkor szól (mégpedig öt napon belül), ha nem. Ha nincs jelzés, akkor az üzlet nyitva lehet. Az üzlet vasárnapi és éjjeli nyitva tartásához tehát csak annyi kellene, hogy a jegyzőnek benyújtson a kereskedő egy nyilatkozatot, hogy megfelel a mentességi feltételeknek. Ezek azonban nem léteznek, és nem is lehet arra hivatkozni, hogy ezért mindenki megfelelhet nekik. A rendelet ugyanis külön leírja, hogy ilyen eljárás csak akkor indulhat, ha lesznek mentességi feltételek. Vagyis: egy olyan rendeletet alkotott a kormány, amelyet nem lehet alkalmazni. Vámos György, az OKSZ főtitkára azt javasolta a kereskedőknek, ne is forduljanak a rendelet alapján a jegyzőkhöz, hiszen azok nem adhatnak majd mentességet.

A VDSZ is pótlékemelést kér

Az Alkotmánybírósághoz és az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul a vegyipari szakszervezet, amelynek álláspontja szerint egyáltalán nem igazságos, hogy az Országgyűlés döntése alapján a kereskedelmi alkalmazottak a négy adventi és egy választható vasárnapi nyitva tartás idejére száz százalékos pótlékot kapnak.

Ezért most a gumi-, a gyógyszer-, alumínium- és papíriparban folyamatos munkarendben dolgozó, hozzávetőlegesen hatvanötezer alkalmazott számára is ötven helyett száz százalékos pótlékot kér a szakszervezet.

Ezért most a gumi-, a gyógyszer-, alumínium- és papíriparban folyamatos munkarendben dolgozó, hozzávetőlegesen hatvanötezer alkalmazott számára is ötven helyett száz százalékos pótlékot kér a szakszervezet. Az Ipsos közvélemény-kutatása alapján a kutakon üzemelő boltoknak lehet forgalma bőven -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.