Cégvilág

Megtévesztő iroda- és tisztitószercsomag ajánlat miatt bírságolt a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a GlobalPencil Kereskedelmi Kft. v.a. (GlobalPencil) megtévesztő és hiányos tájékoztatást nyújtott a kis- és középvállalkozásoknak (kkv) ingyenes/próba iroda- és tisztítószercsomag ajánlatával, így üzletfelei választási szabadságát indokolatlanul korlátozó üzleti módszert alkalmazott. A jogsértésért 242 500 forint bírságot szabott ki a

A GVH döntése szerint a GlobalPencil 2013 novembere óta jogsértő üzleti gyakorlatot folytatott, hiszen bizonytalanságban tartotta iroda- és tisztítószercsomag ajánlatával megkeresett üzletfeleit a jogviszony jellegét, tartalmát, az őket megillető jogokat és kötelezettségeket illetően;
a csomag minta-, valamint ingyenes jellegének hangsúlyozásával tette vonzóvá ajánlatát, ám ez nem felelt meg a valóságnak; azonnali cselekvésre, megrendelésre ösztönözte üzletfeleit telefonhívásaival; a félrevezető vagy hiányos telefonos tájékoztatás alapján a vállalkozások képviselői nem lehettek tudatában annak, hogy a beszélgetés alkalmával megrendelés is történt.

Továbbá nem adott semmilyen információt termékeiről, illetve azok áráról a kiküldött csomagokban sem; csak a fuvarlevélben adott tájékoztatást a kipróbálási határidőről és az elállási jog gyakorlásának feltételeiről; a csomag ellenértékét tartalmazó számlát a csomag átvételét követően, a 8 napos elállási jog gyakorlására nyitva álló határidőn túl küldte el a címzetteknek; vételárigényét vitató üzletfeleinek felajánlotta, hogy ha a számlán szereplő összeg egy részét kifizetik, lemond minden további követeléséről, ám követelései jogszerűsége megkérdőjelezhető volt; rendszeresen utalt a követelések rendezésének jogi, bírósági útra terelésére, így nyomást gyakorolt partnereire - írja a GVH közleményében.

A GVH a bírság kiszabásakor a GlobalPencil termékeinek értékesítéséből származó árbevételére alapozott. A GVH súlyosító körülményként értékelte többek között azt, hogy az üzleti módszer csaknem egésze jogsértő magatartáson alapult.

Megtévesztés GVH
Kapcsolódó cikkek