Cégvilág

Nagy üzletet kötött a Nokia

Több éves történet zárult le azzal, hogy a Nokia bejelentette, hogy 15,6 milliárd euróért felvásárolja az Alcatel-Lucent-et. A finn cég közlése szerint saját részvényeikkel fizetnek a francia vállalatért, az ügyletet várhatóan 2016 első felében zárják majd le. Az akvizícióra a két társaság igazgatóságai már rábólintottak, azonban még a Nokia részvényeseinek is jóvá kell hagyniuk azt, illetve a versenyhatóságoknak is engedélyezniük kell.

A Nokia és az Alcatel-Lucent fúziójának lehetősége már 2013-ban felmerült, azonban a francia vállalat abban az évben bejelentett jelentős átszervezése és a tervezett sokezres leépítés miatt az akkori tárgyalások végül eredménytelenül zárultak. A két, távközlési hálózati eszközöket és megoldásokat szállító cég közötti közeledési folyamatot valószínűleg alaposan felgyorsította, hogy a Nokia megvált komoly veszteséget termelő mobiltelefongyártó üzletágától, a részleg tavaly tavasszal lezárt értékesítése 5,44 milliárd eurót hozott a vállalatnak. Ennél is fontosabb azonban, hogy lehetővé tette, hogy kizárólag a távközlési hálózati eszközökre összpontosítsanak. Az előrehaladott tárgyalásokról a hét elején jelentek meg újabb hírek, ugyanakkor az elemzésekben azt is lehetett olvasni, hogy a francia kormány nagy érdeklődést tanúsít az ügy iránt, egyértelműen a francia munkahelyek jövője miatt. A Nokia és az Alcatel-Lucent vezetői tegnap délután találkoztak Francois Hollande francia köztársasági elnökkel, és a jelek szerint sikerült megnyugtatni a francia politikusokat, ugyanis tegnap este már olyan hírek jelentek meg, hogy a kormány támogatja a fúziót. Amennyiben sikerül 2016 első felében lezárni a tranzakciót, akkor 2019-re a párhuzamos tevékenységek megszüntetésével 900 millió euróval csökkenhetnek a működési költségek.

Az akvizíció célja egyértelműen az, hogy a távközlési hálózati megoldások piacának két kisebb szereplője javítsa pozícióit a fő versenytársakkal, az Ericsonnal, illetve a gyorsan növekvő kínai cégekkel szemben. Az egyesüléssel egy világszerte 114 ezer embert foglalkoztató társaság jön létre, amely a mobil hálózati berendezések piacán a második legnagyobb szereplőnek számít majd az Ericsson mögött, a Huawei elé ugorva. Sőt, a tavalyi eredmények alapján a bevétel vonatkozásában a Nokia és az Alcatel-Lucent fúziójával létrejövő cég már megelőzi az Ericssont. Az előbbi két társaság a múlt évben összesen 26 milliárd eurós forgalmat ért el, míg svéd riválisuk 25 milliárd eurósat.

A finn társaság számára azért is fontos az ügylet, mert az Alcatel-Lucent a 4G-s technológiák egyik legnagyobb beszállítója, az újgenerációs mobilhálózatok építésében pedig világszerte komoly konjunktúra tapasztalható. Nem szabad ugyanakkor megfeledkezni arról sem, hogy a nagy hálózati megoldásszállítóknak már készülniük kell a következő szintre is, hiszen egy-két éven belül több 5G-s tesztrendszer is elindulhat, 2020-ban pedig várhatóan már az első kereskedelmi ötödik generációs mobilszolgáltatás is használható lesz. Nem véletlen, hogy március elején a barcelonai Mobile World Congress-en az 5G is a központi témák között volt, az Ericsson standján például hatalmas területet szenteltek az új technológiának.

alcatel Nokia
Kapcsolódó cikkek