Cégvilág

Nullára csökkent a gáztárolási kedv

Olyan mérvű változásokat hozott a gáztörvény legutóbbi módosítása, amelyek a Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) számára „minden idők legkedvezőtlenebb lekötését eredményezték” a folyó gázév egyetemes szolgáltatási (ESZ) szegmensében, a március 31-i záráskor.

Információink szerint a társaság a tárolás iránti érdeklődés megcsappanását arra vezeti vissza, hogy a kereskedőcégek bizonytalanná váltak, és kivárnak. Igaz, a gáztörvény módosítása még nem zárult le, márpedig a jogszabálytervezet elfogadásának köszönhetően májusban akár már nőhet az ESZ célú kapacitások lekötése.

A panaszra okot adott módosítások érintik például az ESZ árszabást, az árképzést, a rendszerhasználati díjakat és az ESZ szolgáltatóváltást is. A Világgazdaságot tájékoztató kereskedők szerint ráadásul az ESZ szegmensnél szélesebb kör „bizonytalanodott el”, lényegében az összes gázkereskedő. A módosítás egyik fájó pontjaként ugyanis azonossá válik a megszakítható szállítási kapacitás tarifája a nála eddig mintegy tízszer drágább, nem megszakíthatóéval. „Ezzel – magyarázták lapunknak – lényegében elvész a hazai szállítás és tárolás versenyképessége.”

Eddig ugyanis a kereskedők jellemzően az olcsóbb, megszakítható kapacitást igényelték, erősen reménykedve abban, hogy a szállítási rendszerüzemeltető nem szakítja meg a szolgáltatást, így az ügyfelei tizedáron, nem megszakított szolgáltatást vehetnek igénybe.

Tulajdonképpen a kereskedők egy olyan kiskaput használtak ki, amelyet most törvénymódosítás bezárt előttük. Persze, a megszakítható kapacitás persze most is olcsóbb lesz, de csak valós helyzetben. Ha ugyanis a rendszerüzemeltető (az előírásoknak megfelelően) megszakítja a szolgáltatást, akkor a megszakítás hosszától és az adott terméktől függően köteles visszatéríteni megbízója számára a tarifa egy részét.

A piaci bizonytalanság ezzel együtt kétségtelen, sőt, a számok is mutatják: bár a betárolási időszak április 1-jén megkezdődőtt, mostanáig (április 21-ig) az MFGT tárolóiba egyetlen új molekula sem került be. Tavaly ilyenkor már bőven, már március 25-től gyűjtögették a gázt a kereskedők és a nagy felhasználók. 2014 egyébként nagyon más volt. A tárolási idényt az MFGT az előző évekéhez képest kirívóan alacsony, mindössze 453 millió köbméternyi felhasználható (mobil) készlettel kezdte, de kilenc aukciójával és új termékeivel (napi csúcs ki-, illetve betároló kapacitások) változtatott a helyzeten. Mobilgáz készlete a betárolási időszak végére elérte a 2,73 milliárd köbmétert, ami közel 62 százalékos töltöttséget jelent.

Ebbe besegített a szabályozás is azzal, hogy júniusban 56 százalékkal, ez év elején pedig egy újabb 11 százalékkal tette olcsóbbá a szállítási díjakat a tárolói betáplálási ponton. Jelenleg is ez a tarifa érvényes. Az is növelte a betárolási kedvet, hogy a szállító és a tároló társaság júliustól decemberig megszakítható kapacitást is kínálhatott tárolási célú szállításoknál.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól kapott tájékoztatás szerint az április 14-én közzétett, gáztörvény-módosítások egyik fő oka az volt, hogy bizonyos pontosításokra volt szükség azzal összefüggésben, hogy ez évtől Magyarországon is alkalmazni kell az egységes európai gázszállítási előírásokat (network code).

Igazodni kell ahhoz is, hogy a rendszerirányító július 1-je helyett október 1-től áll át a kilowattórában történő elszámolásra. Végül bele kellett nyúlni a rendszerhasználati díjakon keresztüli ösztönzésre vonatkozó, de még hatályba nem lépett szabályozásba is, mert eltérő időben léptek hatályba a rendeletet érintő módosítások.

árszabás gáz MFGT ESZ törvénymódosítás gáztörvény
Kapcsolódó cikkek