Cégvilág

Tovább romlott februárban az állattartók pozíciója

Idén februárban a mezőgazdasági termelői árak 8,1 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, ezen belül a növényi termékek ára kevésbé 7,9 százalékkal mérséklődött, de éves összehasonlításban ez így is jelentős. Fontosabb azonban, hogy az élő állatok és állati termékek ára nagyobb mértékben 8,5 százalékkal csökkent, vagyis összességében még tovább romlott az állattartók pozíciója.

Tavaly egy darabig úgy tűnt, hogy az állattartók kifejezetten jó évet zárhatnak a takarmányköltségeik csökkentése miatt. Az év egészében ugyanis esett a növényi termékek ára, februárban az egy évvel korábbinál 11 százalékkal voltak olcsóbbak a gabonafélék. Az élőállatok és állati termékek ára döntően a tavaly több lépésben bevezetett orosz embargós intézkedések hatására kezdett csökkenni, a folyamatot az augusztusban bejelentett, legszélesebb körre kiterjedő importtilalom erősítette fel.

Nem kis részben ennek hatására 2015. februárra egy év alatt az élő állatok termelői árszintje 6,1 százalékkal lett alacsonyabb. A vágósertés termelői ára mintegy 9,5 százalékkal esett vissza (igaz, az előző hónaphoz képest 1,3 százalékkal nőtt). A vágóbaromfi ára 4,3 százalékkal mérséklődött egy év alatt. A tej ára 19 százalékkal csökkent – már a tejkvóta április 1-től esedékes kivezetése előtt.

Nem jártak jól egyes növénytermesztők sem. A burgonya ára 37, a gyümölcsféléké 21 százalékkal süllyedt lejjebb, ebben a körben volt a legjelentősebb árzuhanás. A zöldségfélék ára ugyanakkor 14 százalékkal emelkedett.

agrárárak állattartók
Kapcsolódó cikkek