Felmérte a magyarországi egészségügyi intézményeknek a gyermekekkel kapcsolatos hozzáállását a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A szervezet a "Gyerekkel vagyok" című kampánya keretében 64 szülészetet, illetve gyermekosztályt működtető kórházat keresett meg a kérdéseivel, ezek közül 45-en adtak választ. A felmérés során támaszkodtak az intézmények önbevallására, valamint a házirendre, az SZMSZ-re és a betegellátási szabályokra.

Arra voltak kíváncsiak, hogy mennyiben tesznek eleget a kórházak mindazoknak az ajánlásoknak, melyeket az ENSZ Gyermekjogi egyezménye, valamint az Európai Szervezet a Kórházban Kezelt Gyermekekért fogalmazott meg, és Magyarország is elfogadott. Vizsgálták, hogy legalább egy szülő korlátlanul bent tartózkodhat-e a gyerekével az intézményben, van-e teljes rooming-in ellátás a szülészeten, és van-e innovatív vagy ösztönző elem a kapcsolattartás és ellátás során, mennyire "apabarátak" a kórházak, és hogy ki, mikor, milyen korlátozásokkal látogathatja a gyerekeket. A Bababarát Kórház cím egy külső értékelési elem (nem került bele a végső pontozásba): összesen nyolc intézmény rendelkezett ezzel a minősítéssel; a WHO és az UNICEF 1991-ben indított kezdeményezése a szoptatást normaként támogató környezetet díjazza.

Az összesítés alapján végül két intézmény ért el maximális, tíz pontot: a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ (Budapest), illetve a Keszthelyi Kórház, ezek az intézmények a TASZ-tól ezt tanúsító matricát is kapnak majd. A felmérést fél év múlva megismétlik.
A TASZ megjegyezte, az intézmények válaszaiból az derült ki, hogy egyáltalán nem egységes a hozzáállás a szülőkhöz és a gyerekekhez, sok esetben a kórházak csak a tizennégy éven aluli gyermekek esetén engedik a folyamatos kapcsolattartást, holott a törvény kiskorúak (tizennyolc éven aluli személyek) esetén rendeli a folyamatos kapcsolattartás biztosítását.

Az elmúlt hónapokban a TASZ munkatársai filmeket is készítette az alkalmazott jó gyakorlatok megismerése és terjesztése céljából, a feldolgozott témák között szerepel majd többek között a gyermektraumatológia, a gyermekneurológia, a gyermekhospice, és a korai kötődést segítő szaktanácsadás is.