Cégvilág

Megugrott a Vodafone bevétele

Tíz százalékkal, 42,2 milliárd fontra (17942,6 milliárd forint) növelte árbevételét a március végén zárult üzleti évében az egy évvel korábbihoz képest a Vodafone csoport – derül ki a cég beszámolójából. A társaság jelentős mértékben javított működési hatékonyságán, míg az előző üzleti évben közel négymilliárd fontos veszteségről számolt be az üzleti eredményre vonatkozóan, addig ezúttal közel kétmilliárd fontos plusszal zárt a vállalat. Az adózott eredmény ugyanakkor jelentősen elmaradt az egy évvel korábbitól, csak a folytatódó tevékenységeket figyelembe véve 11,3 milliárd fontról 5,8 milliárdra esett vissza.

A márciusban zárult üzleti évet értékelve Vittorio Colao, a Vodafone Csoport vezérigazgatója kiemelte, hogy több fontos európai piacon stabilizálódott a vállalat teljesítménye, ami éreztette hatását az eredményekben is. A cégvezető beszélt a Project Spring beruházási program keretében megvalósult fejlesztésekről is, amelyek eredményeként Európában a 4G-s lefedettségük már meghaladja a 70 százalékot. Ugyanakkor rámutatott arra is, hogy komoly fejlődési lehetőség van ezen a területen, ugyanis ügyfeleik mindössze 13 százaléka használja az újgenerációs mobilszolgáltatásokat. Az elsősorban mobilcégként ismert Vodafone az elmúlt másfél-két évben jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy bővítse portfólióját. Az amerikai Verizon Wireless-ben lévő részesedésének értékesítésével párhuzamosan, illetve azt követően több jelentős akvizíciót is végrehajtott a cég az európai vezetékes piacon. Németországban 7,7 milliárd euróért a legnagyobb kábelszolgáltatót, a Kabel Deutschlandot szerezték meg, míg Spanyolországban szintén egy kábeltársaságot, az Ono-t vették meg.

Ezekkel az ügyletekkel teljessé vált a cég portfóliója ezeken a piacokon, hiszen vezetékes telefon, internet és tévészolgáltatást is kínálhatnak már. A vállalat újgenerációs kábel- és optikai hálózata már 28 millió háztartást fed le. A Vodafone csoportnak március végén világszerte 445,8 millió mobil előfizetője volt.

Vodafone TÁVKÖZLÉS
Kapcsolódó cikkek