Cégvilág

OTSZ: a takarékszövetkezetek ne veszítsék el valós önállóságukat

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség továbbra is a tagszervezetei és azok tagjai, ügyfelei érdekében, a hagyományos szövetkezeti és nemzetközi alapelveket képviselve folytatja tevékenységét, ezért tiltakozik az ellen, hogy a takarékszövetkezetek törvényre történő hivatkozással veszítsék el a valós önállóságukat, és vagyonuk integráción kívülálló csoportok kezébe kerüljön - közölte a szövetség pénteken.

Az OTSZ pénteken adott tájékoztatást a szövetség csütörtökön tartott közgyűléséről. Ezt a közgyűlést először határozatképtelenség miatt elhalasztották, majd még aznap megtartották. A közgyűlésen történtekről csütörtökön a Takarékbank képviselője úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy 42 tagszervezet közös állásfoglalásban elutasította a szövetség elnökségének a tavalyi tevékenységről és gazdálkodásról szóló beszámolóját.

Az OTSZ pénteki közleményében hangsúlyozta: a május 14-i közgyűlés elfogadta az OTSZ tavalyi tevékenységéről szóló beszámolót, valamint a tavalyi gazdálkodáshoz kapcsolódó beszámolókat, jelentéseket. A közgyűlés elfogadta az OTSZ idei költségvetését is, és egyebek között tudomásul vette a 2014. áprilisi alapszabály-módosítás belső szabályzatokon történő átvezetéséről szóló tájékoztatót - tették hozzá.

Közleményében az OTSZ hangsúlyozta: nyitott minden konstruktív, valós tagi véleményre. Ugyanakkor kijelentette: a közgyűlésen "a Takarékbank által ismertetett álláspont nélkülöz minden valóságot és szakmaiságot, figyelmen kívül hagyja az OTSZ korábbi közgyűlési döntéseit és ezek hátterét".

Különösen hamisnak tartják a több mint 40 szövetkezeti hitelintézetre történt hivatkozást, információik szerint a felhatalmazásokat a közgyűlést és közleményt követően, utólag kérték be valamennyi szövetkezeti hitelintézettől.

Az OTSZ kezdettől hangoztatott álláspontja, hogy az integrációban az elsődleges profitcentrumnak a szövetkezeti hitelintézeteknek kell lennie - emelik ki a közleményben, hozzátéve: ebből eredően nem elfogadható az irányított jövedelemátcsoportosítás. Miközben ugyanis a szövetkezeti hitelintézetek eredménye jelentősen csökkent, addig a Takarékbank által kiadott üzletpolitikai előírások nyomán a Takarékbank eredménye pedig duplájára emelkedett - mutattak rá.

Országos Takarékszövetkezeti Szövetség
Kapcsolódó cikkek