Cégvilág

Hatszázmillió forint kell a szemétszállító megmentéséhez

Több mint 610 millió forint törzstőkeemelésre van szüksége a 285 ezer ember hulladékbegyűjtését végző Zöld Híd Régió Nonprofit Kft.-nek, amely Észak-Kelet-Pest és Nógrád megyében látja el a hulladékgazdálkodási feladatokat.

A Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. gyakorlatilag a tönk szélére került, mert a tonnánként 6 ezer forintos hulladéklerakási járulék mellett a tranzakciós adó, a felügyeleti díj, az e-útdíj és ezzel párhuzamosan a díjemelés megtiltása, sőt, tavalyi kismértékű csökkentése kivéreztette a Zöld Híd Régiót. Áprilisban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) inkasszózta is a Magyarország hetedik legnagyobb hulladékgazdálkodójának számító cég számláját. A Zöld Híd június elején levélben értesítette az érintett 106 települést arról, hogy szeptemberig 610 millió 197 ezer forint törzstőkepótlásra van szüksége. A cég szerint az okok – köztük számos új adó és járulék bevezetése, a közszolgáltatási díjak befagyasztása és a rezsidíjcsökkentés együttes hatása – nem róhatók fel sem a kft.-t tulajdonló társulási tanácsnak, sem az alapító önkormányzatoknak. A Belügyminisztérium a rendkívüli önkormányzati keretből segítené a nehéz helyzetbe jutott szolgáltatót, mivel azonban technikailag lehetetlen, hogy a támogatási kérelmet a társulás nyújtsa be, a településeknek egyenként kell azt megtenniük – miután képviselőtestületük támogatta az erről szóló javaslatot.

Gödöllőn június 11-én sürgősséggel tárgyalták és fogadták el az előterjesztést. Az önkormányzatra létszámarányosan 67,2 millió forint jut a szükséges összegből. A település polgármestere, Gémesi György a testületi ülésen azt is elmondta: a hulladékgazdálkodási területet sújtó állami intézkedések más önkormányzati társulásokat is rendkívül nehéz helyzetbe hoztak. Az ágazatból becslések szerint 40-50, de akár 100 milliárd forint is hiányozhat. Veresegyházán kedden került a képviselők elé a rendkívüli önkormányzati támogatás igénylésének ügye. A városra 34,3 millió forint jut a szükséges 610 millióból.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek