Cégvilág

Koncentrált az egészségpénztári szektor

Jelentős koncentráció jellemzi a hazai egészségpénztári szektort a tagok eloszlása alapján – mondta Takács Zoltán, a Főnix-Med Zrt. vezérigazgatója a Világgazdaság konferenciáján.

Takács Zoltán több jellemzőt is felsorolt arra vonatkozóan, hogy mi tekinthető egy egészségügyi vállalkozás ismérvei között. Ezek szerint magántőkéből létesül, tevékenységéhez szükséges erőforrásokat maga biztosítja (tárgyi és személyi egyaránt), üzleti kockázatot vállal (profit – veszteség), minden nyújtott szolgáltatásról számlát ad, illetve piaci áron vásárolt eszközöket, anyagokat használ. Minden más szerinte gebinnek vagy Btk-ügynek tekinthető.

A magánorvost felkeresőket pedig az jellemzi, hogy gyors megoldást keresnek a problémájukra, interneten tájékozódnak, akár időpontot is ott foglalnak, és sok esetben ár-érzékenyek, tudatos vásárlók. Azzal, hogy a befizetésén túl saját zsebből is áldoznak az egészségügyi ellátásra, valójában többlet szolidaritást vállalnak – tette hozzá.

Az egészségpénztárakról elmondta: mára 28 maradt fenn. Jelentős koncentráció jellemzi a szektort: a tagok kétharmada az öt legnagyobb egészségpénztárnál van, míg a tagok 90 százaléka 11 egészségpénztárhoz tartozik.

Takács Zoltán Főnix-Med Zrt. koncentráció Világgazdaság konferencia egészségpénztár
Kapcsolódó cikkek