Cégvilág

Ősztől visszamenőleg is jelenteni kell minden energiapiaci ügyletet

A szervezett piacokon kötött ügyletekre és megbízásokra október 7-től visszamenőleges hatállyal lép életbe az év elejétől érvényes uniós adatközlési kötelezettség, amely előírja valamennyi nagykereskedelmi energiapiacon kötött ügylet jelentését az európai hatóságoknak; a kötelezettség 2016 áprilisától valamennyi ügyletre kiterjed.

A KELER csoport az MTI-hez eljuttatott tájékoztatásában felidézi, hogy az elsősorban a tőkepiaci szereplők szabályozását célzó uniós rendelet mellett a kifejezetten az energiapiaci szereplők szabályozását szolgáló jogszabályt is elfogadta az uniós hatóság. Az idén januártól életbe lépett rendelkezés számos elvárást fogalmaz meg a nagykereskedelmi energiapiacok átláthatóságának növelése érdekében.   
   
A jelentési kötelezettség valamennyi, a nagykereskedelmi energiapiacon kötött ügyletre kiterjed, ideértve az azonnali és a határidős ügyleteket is. A megkötött ügyletek jelentésén túl a tőzsdei vagy brókerplatformon megadott ajánlatokat is jelenteni kell.
   
A tranzakciók adatait az erre a feladatra feljogosított piaci szereplőkhöz kell az érintett vállalatoknak eljuttatniuk. Ebben a folyamatban a KELER a hazai és regionális szereplők partnere lehet - idézi a közlemény Csiszér Pétert, a KELER stratégiai igazgatóját.
   
A KELER megkezdte a technikai fejlesztést és az engedélyezési folyamatot, hogy ki tudja szolgálni a piaci szereplőket jelentési kötelezettségük teljesítésében. A társaság felkészült arra, hogy meglévő energiapiaci ügyfelei mellett az összes érintett hazai és regionális piaci szereplő számára is megoldást kínáljon - hangsúlyozták.
   
Az új szabályoknak megfelelően jelenteni kell minden nagykereskedelmi földgáz- és villamosenergia-termékkel kapcsolatos ügyletet, így egyebek mellett az ellátási és szállítási szerződéseket, valamint az ezekkel kapcsolatos származtatott ügyleteket és a kereskedési megbízásokat.
   
Azokra a végfelhasználókra is érvényes a villamos energia- vagy földgázellátást biztosító szerződésekre vonatkozó jelentési kötelezettség, amelyek műszakilag képesek legalább évi 600 gigawattóra (GWh) fogyasztására, ebbe a körbe tartozik a Dunaferr vagy az Ózdi Acélmű - áll a közleményben.
   
A KELER a magyar tőkepiac egyedüli központi értéktáraként infrastruktúrát biztosít a magyar értékpapírok kibocsátásához, az értékpapír tranzakciók kiegyenlítéséhez. Leányvállalata, a KELER KSZF klíringházként a Budapesti Értéktőzsde, az MTS Hungary állampapír-kereskedelmi piac, a CEEGEX Közép-Kelet-Európai Szervezett Földgázpiac és az NFKP piac (Napi Földgáz és Kapacitás Kereskedelmi Piac) számára nyújt klíringszolgáltatásokat, valamint a HUPX magyarországi szervezett villamosenergia-piacon, a német, a francia energiapiacon és az osztrák gázpiacon nyújt általános klíringtagi szolgáltatásokat.

 

energiapiac uniós szabályozás KELER jelentés
Kapcsolódó cikkek