Az Apple és a Samsung készülékei uralják a legnagyobb mennyiségben eladott okostelefonok listáját.

A Counterpoint által összeállított rangsorban az első tízben az amerikai vállalat három modellje szerepel, míg a dél-koreai cég négy készülékkel képviselteti magát. A kutatócég szerint az iPhone 6-ból adták el a legtöbbet idén júniusban, ezzel egyébként ez a modell már tíz hónapja vezeti az értékesítési rangsort. Ezek a készülékek meghatározó szerepet játszottak abban, hogy az Apple újabb kiugróan jó negyedévet tudott produkálni. Az amerikai vállalat fölényét mutatja, hogy a második legnépszerűbb okostelefon is az ő kínálatukból kerül ki, az iPhone 6 Plus található ebben a pozícióban. Ez utóbbi egyébként a legnagyobb mennyiségben eladott készülék a globális forgalom szempontjából kiemelt jelentőségűnek számító kínai piacon. Az Apple még az iPhone 5S-sel tudott felkerülni a rangsorba, ez a modell az ötödik legnagyobb értékesítést produkáló telefon volt júniusban.

Az idén márciusban bemutatott csúcstelefonjaival érte el a legjobb eredményeket a Samsung, a kutatócég szerint a Galaxy S6 a harmadik, míg az S6 Edge a negyedik legnagyobb mennyiségben eladott okosmobil volt a múlt hónapban. A lista egyik érdekessége, hogy a phablet kategóriába tartozó Galaxy Note 4 is szerepel rajta, a 8. helyen. Ez egyértelműen jelzi, hogy globálisan egyre nagyobb a kereslet az okostelefonok és a táblagépek közötti kategóriát képviselő eszközök iránt.

Egy másik jelentős trendre utal a Xiaomi markáns jelenléte a toplistán. A kínai gyártó két készülékével is képviselteti magát a rangsorban. A társaság Mi Note telefonja a Counterpoint elemzése szerint globálisan a hatodik, míg Kínában a második legnagyobb forgalmú eszköz volt júniusban. Az olcsóbb kategóriát képviselő Redmi2 pedig Kína mellett Indiában tudott komoly eredményeket elérni. A listára tizedikként felkerült az LG legújabb csúcsmobilja, a G4 is, ami azért komoly teljesítmény, mert a készüléket csak néhány hónapja forgalmazzák.