Magyarországon uniós kvóta szerint leosztott mennyiségben kell genetikai vizsgálatokat végezni a marhahúsokon, hogy az esetleges lóhússzennyezést feltárják a hatóságok – mondta a Világgazdaságnak Helik Ferenc.

A Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatóságának vezetője szerint ez hazánkban évente több száz vizsgálatot jelent. A szakember annak kapcsán nyilatkozott nekünk, hogy a napokban a sajtóban megjelent: hét személy ellen emeltek vádat, amiért lóhúst és selejtes marhahúst árultak minőségi marhahúsként budapesti húsüzletekben. A vádirat szerint az elkövetők 2011. szeptember eleje és 2013. január vége között egy szarvasi családi háznál legalább 140 lovat és 60 selejtes szarvasmarhát vágtak le, majd a vágásokból legalább 32 tonna, mintegy 36 millió forint értékű húst hoztak forgalomba. Hogy melyik budapesti piacról volt szó, azt a Nébih munkatársa nem nevezte meg, mondván, az ügynek vége, a piac rossz hírbe hozása nem indokolt, az ott áruló többi kereskedő ugyanis teljesen ártatlan az ügyben. A budapesti húsboltos a becslések szerint legalább 55 millió forint bevételre tett szert ilyen módon.

Helik Ferenc rámutatott: a lóhús fogyasztása nem veszélyes. A probléma abból adódhat, hogy nem ismert a lovak származása, a vágás nem vágóhídon történt állatorvosi húsvizsgálattal, az állatokat nem látta állatorvos, és egyéb, a nyomonkövethetőséget szolgáló szabályokat sem tartottak be az elkövetők. A lovak levágása nem is vágóhídon, hanem egy háznál történt – tette hozzá Helik Ferenc. Mivel az ügy 2013-ban véget ért, ma már elmondható, hogy az elkövetők tevékenysége nem eredményezett megbetegedést vagy ételmérgezést. További probléma, hogy a hasznosítatlan húsrészeket, belsőségeket az egyik vádlott a sertéseivel és a kutyáival etette fel – ez is tilos. A csontokat és lókoponyákat egy tanyán helyezték el, még csak el sem temették a hulladékot. A vádlottak ezért akár öt év börtönt is kaphatnak.

Az, hogy a viszonylag olcsón megszerezhető lovakat levágva a húst átcímkézik és marhahúsként próbálják értékesíteni, nem új trükk. 2013-ban egy botrány egész Európát megrázta, miután kiderült: Romániában legálisan levágott lovak húsát Franciaországban marhahúsként értékesítették. Rövidesen több országból is jelezték, hogy lóhús van a darált marhahús közé keverve, egy magyar húsüzem is gyanúba keveredett. A botrány különösen érzékenyen érintette a brit Tescót és az IKEA-t – utóbbinak a húsgolyóiról derült ki, hogy esetenként lóhúsból vannak.