Könnyebben kísértésbe eshetnek a fiatalok, ha jogszerűtlen feltételekkel ugyan, de megkereshetik a céljaik eléréséhez szükséges összeget, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Jó Munkahely néven tájékoztató kampányt indított.

A 30 év alattiakat – vagyis az Y generáció tagjait – fogyasztásközpontú magatartás jellemzi, azaz pillanatnyi érdekeik vezérlik őket, és szeretik a céljaik eléréséhez vezető legrövidebb utat választani. Kevéssé gondolkodnak hosszú távon: koruknál fogva nem aggódnak azon, honnan lesz nyugdíjuk, vagy mi lesz velük, ha megbetegszenek. Ez a hozzáállás különösen veszélyeztetetté és kihasználhatóvá teszi őket a munkaerőpiacon.

A tárca kampánya a többi között felhívja a figyelmet arra: aki nem köt szerződést, számíthat rá, hogy nem kapja meg az őt megillető bért, és nem követelhet pluszdíjazást a túlóráért, vagy felmondási idő nélkül az utcára kerülhet. Alkalmi munka, idénymunka esetében ugyan nem kötelező az írásbeli szerződés, mégis érdemes papíron rögzíteni a feltételeket. Munkavállalás előtt pedig célszerű ellenőrizni a leendő foglalkoztatót a honlapján.

A bejelentés nélküli foglalkoztatás sem táppénzre, sem munkanélküli-segélyre, sem nyugdíjra nem jogosít, és hitelfelvétel esetén sem igazolja a jövedelmet. A tárca azt javasolja a fiataloknak, mindenképpen csak hosszú távon biztos hátteret cégnél vállaljanak munkát.