A múlt héten közzétett kiváló Richter-eredmény után ezen a héten is erős tőzsdei beszámolókat várnak a szakemberek a nagy cégektől.

A Mol várhatóan kedden éjfél után teszi közzé második negyedéves számait, amelyek a finomítás-, a petrolkémia- és a kereskedelmi (downstream) üzletágnak köszönhetően az elemzők szerint mind a tavalyinál, mind az első negyedévesnél jobbak lesznek. A Concorde szakértői a második negyedévre 174,5 milliárd forintos tisztított EBITDA-t, 100,2 milliárd forintos tisztított üzemi eredményt és 59,1 milliárd forintos nettó eredményt várnak az olajipari cégtől. Ez azt jelenti, hogy éves összevetésben a tisztított üzemi eredmény a három és félszeresére, a nettó eredmény pedig a két és félszeresére nőhet.

Az Erste Befektetési Zrt. szakértői is hasonló javulást prognosztizálnak. Az üzemi eredmény szerintük 89 milliárd forintra emelkedhet a tavalyi 32,7 milliárdról, a nettó eredmény pedig 59 milliárd forint lesz. A downstream üzletág jövedelmezősége ugrásszerűen növekszik majd a várakozások szerint, mivel javulnak a finomítói marzsok, és a kereslet is élénkült az üzemanyag iránt. A kitermelési üzletág profitabilitása ugyanakkor romlik valamelyest.

A Magyar Telekom is holnap vall színt a második negyedévről, várhatóan a tőzsdezárás után. A távközlési cég eredménye is jobb lesz valamelyest a tavalyinál a szakértők szerint. A Concorde 155,5 milliárd forintos árbevétellel és 51,75 milliárd forintos EBITDA-val számolt, a nettó eredmény a pronózisuk szerint 11,85 milliárd forint lesz. Az Erste előrejelzése alig tér el ettől, a szakembereik 154,7 milliárd forintos árbevételt, 50,7 milliárd forintos EBITDA-t és 11,2 milliárd forintos nettó eredményt várnak. A Magyar Telekom árbevételének növekedéséhez hozzájárul a GTS Hungary konszolidációja mellett az is, hogy javul a hazai gazdaság teljesítménye.

A tőzsdén forgó hazai bankok a jövő hét vége felé publikálják a negyedéves számaikat, amelyek lényegesen jobbak lesznek a tavalyi második negyedévesnél. Ez nem meglepő, hiszen az OTP például tavaly ilyenkor számolta el a devizahiteles elszámolás várható költségeit, ezért 147,3 milliárd forint adózott veszteséget könyvelt el. Az idén viszont az Erste szerint 29,1 milliárd forintos nyereség áll majd a nettó eredmény rubrikájában. Ukrajnában és Oroszországban tovább folytatódik a hitelállomány csökkenése, de a rubel és a hrivnya árfolyamának stabilizálódása kedvező hatással van az OTP-re. A második negyedévben emiatt az ukrán kockázati költségek alacsonyabbak lehetnek a korábbinál. A magyar és a bolgár leány ismét jó eredményeket hozhat ebben időszakban.

Az FHB viszont továbbra is veszteséges marad. A tavalyi második negyedéves 3,56 milliárd forintos veszteségnél azonban lényegesen kisebb lesz az idei, az Erste prognózisa szerint 691 millió forintra csökken a mínusz. A nem teljesítő hitelek aránya kismértékben csökkenhet, 16,7 százalékra, a fedezettség pedig 53,5 százalékosra javulhat. A kilátások a szakértők szerint kedvezőek, a céltartalékolás csökkenhet a jövőben, miközben a hitelezésben mérsékelt növekedés jöhet.