A nukleáris biztonság számos részterületén talált javítanivalót az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) az általa felügyelt hat hazai létesítménynél. Fontos hangsúlyozni, hogy 2014-ben alapvetően mind a hat létesítmény alapvetően az előírt feltételek és paraméterek mellett üzemelt, a Világgazdaság az OAH összefoglalójából most elsősorban a kifogásolt tevékenységeket, tapasztalatokat emeli ki.

Az értékeléskor azt vette sorra a hivatal, hogy a létesítmények mennyiben feleltek meg az e célra kialakított nukleáris biztonsági rendszer (NBR) szempontjainak. E rendszer alapján az OAH – a jelzőlámpák színeit követve – zöld jelzést ad, ha mindennel elégedett, sárgát, ha talál némi módosítanivalót, és pirosat, ha elégedetlen. (Van egy fehér „lámpája” is a szélső, értékelhetetlen esetekre.)

A Paksi Atomerőmű esetében két piros mutatóval fejezte ki elégedetlenségét az OAH amiatt, hogy a karbantartások során rendre tervezetten felüli pótmunkák, többletfeladatok jelentkeznek, illetve hogy az 1. blokkon „üzemanyag-inhermetikusság” miatt gyengült az üzemanyagok megbízhatósági minősítése. Paks begyűjtött további két pirosat is azért, mert nem elég pontos a jelentési rendszere, és mert a társaság nem elég gyors a jelentésköteles események bejelentésével. Ilyenből egyébként egy volt az atomerőműben 2014-ben. Sárga lett viszont a rendelkezésre állási és a környezeti kockázat mutatója. Összességében az egyetlen igazi fő gond a terven felüli munkautasítások aránya volt az erőműtársaságnál.

A Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója (KKÁT) sok területen javította működésének biztonságosságát 2014-ben. Ugyanakkor már évek óta gyorsabban végez a kiégett kazetták berakásával, mint ahogyan az a terveiben szerepel, fürgeségét pedig az OAH nem elismeri, hanem túltervezettségnek minősíti. Van némi javítanivaló a tároló gázellátórendszerén is, viszont tavaly sokkal kevesebb előírást sértett meg a KKÁT, mint 2013-ban.

Biztonsági szempontból stagnálást, illetve javulást tapasztalt az OAH a BME NTI Oktatóreaktorában is. Azért meghagyta sárgára a biztonsági rendszerek és berendezések és még a biztonsági védelmi rendszerek meghibásodásaira vonatkozót. Az utóbbiban 2013-ban két hiba volt, 2014-ben már csak egy. Három jelentésköteles esemény volt: meghibásodott egy tartályvízszintmérő, gond volt egy automata rúd mozgatásával, és becsúszott egy téves biztonsági jelzés.

A Budapesti Kutatóreaktor minősítése tovább javult. A létesítmény mindhárom üzemviteli mutatója zöldet kapott, ahogyan a berendezéseinek az állapota is. Viszont sárga járt az olyan nem tervezett leállásokért, amelyektől csak majd néhány kompresszor cseréje után tud megszabadulni, illetve az engedélyezettnél kicsit több szilárd radioaktív hulladékért. Míg 2013-ban még pirossal díjazta a hivatal a sok előírássértést, most már zöldet adhatott. Ki kell emelni, hogy a kutatóreaktornak egyetlen sárga híján csak zöld minősítése volt.

Végül mindent rendben talált a hivatal a Bátaapátiban működő Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) működésében. Ám mivel e tároló felügyeletét csak tavaly nyáron vette át, még nem zárult le a létesítményre szabott NBR kidolgozása.