Cégvilág

Törölte nyugat-európai járatait a MÁV

A MÁV tegnap ideiglenesen leállította a budapesti pályaudvarok, valamint Nyugat-Európa és Szlovákia közötti közvetlen vasúti forgalmát a pályaudvarokon várakozó menekültek miatti kényszerintézkedésként. Az utazás így hosszabb, kényelmetlenebb, sok a kérdőjel. Még több a kérdőjel a menekültek szempontjából.

Jelentősen megnehezítette a nyugati célállomásokra való eljutást a MÁV Zrt. azzal, hogy tegnap reggel óta – a felügyeletét ellátó Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal egyetértve – további döntésig szünetelteti a Budapest és a nyugat-európai célállomások közötti közvetlen járatait. Indoklása szerint erre a vasúti közlekedés, az utasok és a személyzet biztonsága érdekében volt szükség.

Nemzetközi menetrendje szerint naponta 22 járatpár esik ki. Ebből a magyar főváros és Ausztria, illetve Németország között naponta 12 vonatpár közlekedett. Négy Bécsig járt, a többi Bécsen át Münchenig, Zürichig, Salzburgig, Innsbruckig, Stuttgartig és Frankfurtig. Kiesett a Szlovákián át németországi, csehországi és lengyelországi nagyvárosokba tartó 10 vonatpár is, amelyből nyolcnak Párkányon, kettőnek Kassán át vezetett az útja. A déli, délkeleti és keleti irányú nemzetközi járatok megmaradtak, ezekkel közvetlenül Horvátországba, Szerbiába, Szlovéniába, Romániába és Ukrajnába lehet eljutni.

A már megváltott, illetve az új jegyekkel olyan belföldi járatokra lehet felszállni, amelyek az érintett határtelepülésekig vagy olyan városokig (Győr, Sopron) visznek, ahol át lehet szállni a külföldre tartó nemzetközi vonatokra. A hosszabb menetidő, a kényelmetlenség vagy más ok miatt sok utas vissza akarhatja váltani a Nyugat-Európába szóló jegyét. Ezt gond nélkül megteheti az átlagos, 40 eurós jegyárig, de a 40 eurósa és annál drágábbak árának visszakéréséhez be kell adni egy menetjegy-megtérítési kérelmet is. E szigorra azért van szükség, mert a vasúttársaság szerint voltak, akik felvásárolták az olcsóbb turistajegyeket, azok érvényességi idejét átírták, és felárral próbálták továbbadni a menekülteknek. A menekültek is visszaválthatják a jegyüket. Vásárolhatnak is jegyet (ha eljutnak a pénztárhoz), mert a MÁV-nak nincs kompetenciája, hogy megítélje, kinek van érvényes okmánya.

Elvileg a menekültek is felszállhatnak a Nyugatra tartó belföldi járatokra, hiszen alaphelyzetben nem korlátozható az utazásuk. A gyakorlatban mégis gond, hogy nagy részük nem regisztráltatta magát, aki pedig ezt megtette, annak menekülttáborban lenne a helye. A debreceni létesítménybe viszont nem akarnak utazni. A migránsok vonatra szállását fizikailag is akadályozzák a pályaudvarokon, a helyzet folyamatosan változik. Tegnap a Keletiben (a rendőrség levonulása miatt) például fel tudtak szállni egy nyugatra tartó vonatra, amelyet azonban Bicskénél megállítottak.

A Volánbusz többletjáratokat indít

A Volánbusz Zrt. folyamatosan figyelemmel követi a MÁV Zrt. nemzetközi járataival kapcsolatos intézkedéseit, és szükség esetén megteszi a megfelelő intézkedéseket. A tegnapi járatleállítások kapcsán a társaság megerősítette nemzetközi elővételi pénztárát, valamint többletjáratok beállításával igyekszik a hirtelen jelentkező nagyszámú utazási igényt kielégíteni – közölte a Világgazdasággal a Volánbusz Zrt. Kommunikációs és Marketing Irodája, ahol azt is megtudtuk, hogy jellemzően turisták jelentkeznek utazási szándékaikkal, és a Volánbusz valamennyi nyugat-európai járatán számítanak a nagyobb érdeklődésre. Arra azonban a Volánbusz felhívta a figyelmet, hogy nemzetközi járataira kizárólag érvényes úti okmányok bemutatásával lehetséges a menetjegy váltása, mely okmányokat munkatársaik az autóbuszra való felszálláskor is minden esetben ellenőriznek.

A diszkont-légitársaság pedig arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Wizz Air folytatja a zavartalan működést, a járatok a menetrendnek megfelelően közlekednek, semmi szokatlan nem érzékelhető. D. J.A diszkont-légitársaság pedig arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Wizz Air folytatja a zavartalan működést, a járatok a menetrendnek megfelelően közlekednek, semmi szokatlan nem érzékelhető. D. J. Orbán nem tágít Blöffnek nevezte azt a sajtóinformációt Orbán Viktor miniszterelnök brüsszeli sajtótájékoztatóján, hogy az Európai Bizottság 54 ezer menekültet telepítene át Magyarországról az Európai Unió más tagállamaiba. A szám az uniós menekültválság kezelésére szolgáló újabb tervek között szivárgott ki. Ezek szerint a nyár elején tervezett létszám négyszeresét, 160 ezer menekültet osztanának el az országok között, és nemcsak Olaszországból és Görögországból telepítenék át őket, hanem Magyarországot is tehermentesítenék.

Tegnap a francia államfő is a kvótarendszer mellett állt ki. François Hollande, aki korábban még nem támogatta ezt a javaslatot, most arról beszélt: a válság közös fellépést kíván meg, amellyel kapcsolatban a német kormánnyal együtt tettek javaslatokat. A magyar kormány következetesen elutasította a kvótarendszert, amelynek értelmében a menekülteket úgy helyeznék át, hogy ellátásukhoz az EU támogatást nyújtana.

A magyar miniszterelnök tegnap Brüsszelben az Európai Unió valamennyi vezetőjével tárgyalt: Martin Schulzcal, az Európai Parlament elnökével, Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökkel és Donald Tuskkal, az Európai Tanács első emberével folytatott tárgyalásain is megerősítette, a kontinens külső határának védelme elsődleges kötelesség. Orbán – ahogy Budapesten Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter – bírálta Németországot, mivel azt ígérték a Magyarországon ragadt bevándorlóknak, hogy befogadják őket. A német kancellár, Angela Merkel figyelmeztette Magyarországot a menekültek védelméről szóló egyezmény betartására.-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek