Cégvilág

Vége lesz az olcsó szilárd tüzelésű berendezések korszakának

Az új uniós előírások azzal járnak együtt, hogy vége lesz az olcsó szilárd tüzelésű berendezések korszakának – mondta Fazakas Miklós, a Magyar Szabványügyi Testület gázkészülékek bizottságának elnöke a Világgazdaság „A nagy energiaforduló – Az ErP-irányelvek kötelező bevezetése átrendezi a gázkészülékek gyártók-forgalmazók sorait is” című konferenciáján.

Fazakas Miklós a fűtőberendezésre vonatkozó öt új ErP-rendelet ismertette. Az öt európai bizottsági rendeletet áprilisban fogadták el, majd júliusban jelentek meg az EU Hivatalos Lapjában.


Fazakas Miklós elmondta: az EU 11 százalék „bónusszal” ismeri el a lokális fűtésnek, a központi fűtésekhez képesti rugalmasságával eredményezett energiafogyasztás-csökkenést. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy – lehetséges 90 százalék feletti szezonális hatásfokú, nem kondenzációs elvű, lokális fűtőkészülékeket tervezni. Kiemelte: lehetséges „A” energiahatékonyságú besorolással bíró gázkonvektorokat gyártani, azaz olyan gázkonvektorokat, amelyeket az EU kifejezetten energia-hatékonynak ismer el.

Elindulhat egy csereprogram, hasonlóan a wolframszálas izzók LED izzókkal történő kiváltáshoz, amikor az elavult készülékeket új, energiatakarékos készülékekkel váltják ki. Alapvető változás, hogy a legolcsóbb készülékek helyett most az energia-takarékos készülékek korszaka jön. Az NOx-határértékeket kevés gázkészülékgyártó lesz képes teljesíteni - mondta.

Szerinte a rendeletek hibájaként róható fel, hogy a lokális fűtéseknél nem alkalmazzák az európai szabványokban már régóta alkalmazott súlyozást a különböző részterheléseken mérhető paraméterekkel annak érdekében, hogy a szezonálisnak nevezett értékek és a gázfogyasztási adatok alapján, valós szezonális kibocsátási adatokat lehessen kapni, például a készülékek éves NOx és CO kibocsátására és a szezonális hatásfokára is.

Kiemelte: vége lesz az olcsó szilárd tüzelésű berendezések korszakának is. Egy katalizátor, amely az előírások teljesítéséhez szükséges lesz, sokszorosára növelheti a szilárd tüzelésű berendezések árát.
A szilárd tüzelőberendezések esetén sokkal könnyebb lesz kijátszani az előírásokat, mint gázkészülékek esetén.

Elmondta: szinte minden esetben beigazolódik, hogy egy komplex épület-energiahatékonysági felújítás leggyorsabban megtérülő eleme az elavult gázkészülék cseréje és az egységnyi befektetéssel elérhető legnagyobb éves CO2-kibocsátás-csökkenés is gázkészülék-korszerűsítéssel érhető el. Ugyanakkor teljes fűtési rendszerek cseréje nem térül meg elfogadható időn belül.

Magyarországon a legelterjedtebb lokális fűtőberendezés a gázkonvektor, amelyből több mint 3 millió üzemel. Hozzátette: szükséges lesz a gázkonvektorokkal fűtött épületállományok esetében a fűtőberendezések korszerűsítése is.

Kiemelte: „A” besorolású gázkonvektorokkal kis befektetéssel 15 százalék körüli energiafelhasználás-csökkenés érhető el, ami 3-6 éves megtérülést eredményez, és a kis összegű beruházás miatt a legnagyobb mértékű CO2-kibocsátás-csökkenést eredményezi adott, korlátozott keretösszegek felhasználhatósága esetén, tehát környezetvédelmi szempontból is a legjobb megoldás.

szilárd tüzelés kazán konferencia
Kapcsolódó cikkek