Cégvilág

Janet Yellen a legbefolyásosabb

Janet Yellent, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) nagy hatalmú vezetőjét választotta 2015 legbefolyásosabb személyiségének a Bloomberg hírügynökség. Barack Obama a hatodik, Angela Merkel a kilencedik helyre ért fel. Vlagyimir Putyin viszont a kilencfős szakmai zsűri megítélése szerint nem fért fel a Top 50 idei listájára.

A pénz- és tőkepiacok szempontjából legmeghatározóbb személyek listájának összeállításakor a döntnökök szemében a politikai hatalom és a felhalmozott nagysága, illetve annak hasznosítása kiemelt szerephez jutott. Ennek megfelelően politikusok és üzletemberek vegyesen alkotják az elitet, amelyet a Fed első női elnöke, a hivatalát 2014 februárjában elfoglaló Janet Yellen áll. Egyetlen rosszul elejtett szava vagy félreérthető megfogalmazása azonnal dollármilliárdokat mozgat meg a piacokon, árfolyamokat rendez át. Az utóbbi időszakban a 2008 decembere óta változatlan, nulla százalékhoz közeli alapkamat közelgő emelésére vonatkozó spekulációk állították fókuszba a személyét.

A lista második helyén a világ második számú gazdasági nagyhatalmának első embere, Hszi Csin-ping szerepel. A kínai elnöktől most valódi reformok egész sorát várják ahhoz, hogy az ottani méretekhez képest lassúnak számító 7 százalék felé „lecsorgó” GDP-bővülést serkenteni tudják. A harmadik helyen a legendás Steve Jobs utódát, Tim Cookot találjuk, aki a világ legértékesebb vállalatának számító Apple-t felszálló pályán tudta tartani. Olyannyira, hogy 2011-es kinevezése óta a cég piaci értéke megduplázódott. Az iPhone, iPad és számtalan innovatív elektronikai eszköz gyártója a vezető nélküli autók fejlesztésében próbálja most behozni lemaradását a nagy konkurens Google-lal szemben.

A negyedik, Larry Fink neve kissé idegenül cseng a füleknek, ám ha azt vesszük, hogy a BlackRock tőketársaság társalapítójaként közvetlen befolyása van arra, hogy a cégre bízott 4700 milliárd dollárnyi vagyont milyen eszközökbe fektessék, már nem is kérdőjelezhető meg a helyezése.
És végre itt van egy lista, amelyen Warren Buffett, a Berkshire Hathaway nagy hatalmú vezére megelőzi barátját, Bill Gatest. Nem kicsit – nagyon, hiszen a Microsoft alapítója nem fért be a Top 50-be, igaz a facebookos Mark Zuckerberg sem. Warren Buffett nagyvállalati portfoliójához hetven cég tartozik, háromszázezer dolgozóval. A Coca-Cola, vasút- és energetikai társaságok, pénzintézetek és számos más profilú érdekeltsége vegyes és a vagyonát folyamatosan növelni képes mixtúrát alkot.

A hatodik helyen Barack Obamát, a kilencediken Európa erős asszonyát, Angela Merkel német kancellárt találjuk. A listáról nem köszön vissza Vlagyimir Putyin neve, ahogy egyetlen orosz oligarcháé sem. Az orosz potentátok látványos mellőzésében az is benne lehet, hogy a zsűri amerikai ítészekből állt össze. Szakértők szerint Putyint már csak gazdasági hatalma alapján megillette volna egy hely a listán. Képviselteti viszont magát a bankszakma. Lloyd Blankfein (8.), a Goldman Sachs vezérigazgatója történelmet írt azzal, hogy irányítása mellett a bankház 760 milliárd dollár összértékű befektetési üzlet lebonyolításához adott tanácsokat az év első nyolc hónapjában. Jamie Dixont (11.), a JP Morgan Chase vezérigazgatóját LeBron James NBA-s kosárlabdasztárhoz hasonlítja értékelésében a Bloomberg. Egyrészt az utóbbi öt évből négyet is rekordnyereséggel zárt a bankja, viszont ez idő alatt „lepattant” róla 36 milliárd dollár, amelyet a különféle manipulációkban való részvétel következményeként bírságként róttak ki a pénzintézetre.

Merkel Yellen Putyin befolyás
Kapcsolódó cikkek