Cégvilág

Összedolgoznak a közvetítők

Szokatlan összefogásra kényszerültek az ingatlanközvetítők, miután az elmúlt években az általuk értékesített lakások, házak aránya ötvenről 40-45 százalékra csökkent, részben az ingyenes online hirdetési portálok térnyerése miatt. Az irodák közös adatbázist hoztak létre, amelyben egymás ajánlatai is elérhetők, sőt jutalékmegosztással értékesíthetők.

Példa nélküli összefogásra szánták el magukat az ingatlanszakma szereplői: a legnagyobb közvetítőhálózatok megállapodtak arról, hogy megosztják egymással az adatbázisaikban található ingatlanhirdetések közül az általuk kijelölteket és azok értékesítési lehetőségét is. A közös felületet, amelyet azonban a vevők és az eladók nem, csak a közvetítők használhatnak, a Házbank.hu működteti.

„A Magyarországon működő közel 1400 ingatlanirodának csaknem a fele csatlakozott a kezdeményezéshez. Míg néhány évvel ezelőtt az évente értékesített ingatlanok felét irodák értékesítették, mára ez 40-45 százalékra csökkent. Ennek oka részben a gyors, egyszerűen kezelhető, ingyenes online hirdetési oldalak sikere, részben az, hogy a gazdasági válság kezdete óta az eladók háromszor is meggondolják, kifizetik-e a közvetítési díjat. Az ingatlanosoknak tenniük kellett valamit” – mondta a Világgazdaságnak Kövesdi Marcell, a Házbank.hu ügyvezető igazgatója.

A közös felületen az Otthon Centrum, a Duna House (DH), a GDN Ingatlanhálózat, a Dominimum Ingatlanközvetítő, a Balla Ingatlan és a Belváros Ingatlan Hálózat, az OTP Ingatlanpont és számos kisebb iroda 25 ezer ingatlanajánlatot oszt meg jövő keddtől. Az adatbázishoz bármelyik közvetítő csatlakozhat. Mivel így nem csupán saját ügyfeleinek eladásra kínált ingatlanát látja, lényegesen nagyobb esélyekkel tud értékesíteni. A DH becslése szerint tavaly egész évben csaknem 106 ezer ingatlan-adásvétel történt Magyarországon. Idén pedig augusztus végéig 102 ezer tranzakció fejeződött be, ami több, mint a 2009–2013 közötti időszak során bármelyik teljes évben.

Az ingatlanpiaci forgalom tavaly óta fokozatosan növekszik, szakértők szerint ez az adatbázis újabb lökést adhat a folyamatnak csakúgy, mint a július óta igényelhető állami támogatás, a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) vagy a Varga Mihály pénzügyminiszter által pedzegetett áfacsökkentés. Kövesdi Marcell szerint az összefogásnak köszönhetően az eladók által fizetett megbízási díjak nem fognak érdemben csökkenni, a szakmai színvonal viszont nő.

A rendszer révén gyorsabb, hatékonyabb lesz az adásvétel, azaz jelentősen csökkenhet az értékesítési idő. A DH legutóbbi – augusztusi – statisztikái szerint Budán a panellakások értékesítéséhez mintegy 3,5 hónap kell, Pesten viszont mindössze másfél. A téglalakások Budán több mint fél év, a Belvárosban 4,5, a Pesten pedig majdnem 3 hónap alatt kelnek el átlagosan. Nyugat-Magyarországon a panelek 101, a téglalakások 176 nap alatt cserélnek gazdát, míg ehhez keleten előbbiek esetében 72, utóbbiaknál 187 nap kell.

Gyorsan kiderül az is, kik a megbízható felhasználók: ha valaki például megbízási szerződés nélkül vagy más szakmai hiányossággal tölt fel adatokat, és egy másik iroda vevőt talál az érintett lakásra, házra vagy telekre, a következő alkalommal biztosan nem fog böngészni a slendrián kolléga ajánlatai között.

„A nagy piaci szereplők egyoldalúan nyitották meg az adatbázisukat, ami azt jelenti, hogy ők nem értékesítik a kisebb irodák ingatlanait, azok viszont böngészhetnek, és hozhatnak vevőt az ő ajánlataikra” – magyarázta Kövesdi Marcell. A keresztértékesítés esetében egyébként a jutalék általában 50-50 százalékban oszlik az értékesítő és az ügyféllel eredetileg szerződő közvetítő vagy iroda között.

Lakásbörze a Lurdyban

Hétvégén rendezik a VIII. Lakásbörzét Budapesten, a Lurdy Házban. Az ingyenes rendezvény pénteken kezdődik, és vasárnapig tart. A börzére érdemes kilátogatnia mindenkinek, aki lakásvásárlást, -eladást vagy ingatlanbefektetést tervez, vagy felújításon gondolkodik. A rendezvényen több mint 100 ingatlanközvetítő mintegy 100 ezer fővárosi, agglomerációs és vidéki ingatlanjáról tájékozódhatnak az érdeklődők.


közvetítő ingatlan
Kapcsolódó cikkek