Cégvilág

Több évre elegendő gázra lelhettek a románok

Mintegy 30 milliárd köbméter gázt tartalmazó lelőhelyet azonosítottak a Fekete-tenger romániai kontinentális talapzatában - közölte szerdán a Romgaz román állami gázvállalat.

A lelőhely kitermelésére az orosz Lukoil kapott engedélyt, amely 72 százalékos részesedést birtokol a koncessziós szerződés szerint, további 18 százalékot a PanAtlantic Petroleum Ltd., 10 százalékot a Romgaz.

A próbafúrásoknak még meg kell erősíteniük, hogy pontosan mennyi gázt tartalmaz az EX30 Trident elnevezésű kutatási blokk, de az előzetes becslések szerint meghaladhatja a 30 milliárd köbmétert. A kutatások 2016-ban is folytatódnak az 1006 négyzetkilométer teljes felületű kutatási blokkban. A fúrótorony 170 kilométerre van a parttól, ahol a víz mélysége eléri a 700 métert. A próbafúrások során 2700 méter mélyre hatoltak.

A román média szerint a 30 milliárd köbméter gáz csaknem három évi román gázfogyasztást fedezhet. 2012-ben az OMV Petrom és az ExxonMobil is talált gázlelőhelyet a Fekete-tenger kontinentális talapzatában a közösen végzett fúrások során. 

Románia 2009-ben nyerte meg Ukrajnával a jogvitát a Hágai Nemzetközi Bíróságon a Fekete-tengeri Kígyó-szigetet övező kontinentális talapzat hovatartozását illetően.

Románia Fekete-tenger Romgaz gáz Lukoil
Kapcsolódó cikkek