Cégvilág

Új autósokat is a sztrádára tereltek

A harmadik legnépszerűbb e-matricatípus lett az autósok körében az idén januárban bevezetett megyei változat: a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy október 28-ig csaknem 1,337 millió ilyen matricát értékesítettek. Számításaink szerint ebből 6,68 milliárd forint folyhatott be.

A legtöbb egész éves megyei matricát – 619 ezret – januárban értékesítették, de még februárban is több mint 200 ezer, márciusban és áprilisban pedig 100-100 ezer kelt el belőlük. Azóta fokozatosan csökken az eladás, egészen a szeptemberi 26 850-ig, az év hátralévő részében pedig nyilván tovább apad a kereslet. Az összes matricából több mint 800 ezret Pest megyére adtak el, a dobogó második helyén álló Fejér megyeiből 150 ezer, a harmadik helyezett Győr-Moson-Sopron megyeiből 73 ezer fogyott, a legkevesebbet pedig Vas megyére vásárolták.

Az új matrica bevezetését némi ellenszenv kísérte, részben azért, mert Budapest bevezető útjai is fizetőssé váltak, és a fővárosból a reptérre tartóknak is meg kellett volna vásárolniuk.

A kormányzat rövid idő alatt finomított a szabályozáson, ettől kezdve a megyei matrica olyanokat is a díjköteles utakra vonzott, akik eddig nem közlekedtek ilyeneken. Az országos havi matricákból október 28-ig több mint 1,534 millió fogyott, de jól látható, hogy a megyei térnyerése ezeknek a rovására történt. Egy évvel korábban, amikor még nem volt megyei, több mint 1,976 millió kelt el a havi matricából az első tíz hónapban. Az országos éves, illetve heti matricák eladásában nincs nagy eltérés: az évesből 63 ezerrel többet, 289 ezret értékesítettek, míg a hetiekből bő kilencezerrel kevesebbet, hétmilliót adtak el.

A jármű-típusonkénti matricafajták közül természetesen a személyautókra (D1) vonatkozókból adtak el a legtöbbet, összesen bő 9,2 milliót. A kategóriában a heti volt a legnépszerűbb, az október 28-ig eladottak bő kétharmada, csaknem 6,4 millió volt ilyen.

megyei matrica
Kapcsolódó cikkek