Cégvilág

A Futárt nem érinti a Synergon-leány csődje

A budapesti utastájékoztatási rendszer, a Futár működését nem veszélyezteti, hogy nehéz pénzügyi helyzetbe került a Synergon-cégcsoport. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. és a beruházó, a Synergon Nyrt. egyik, időközben csődeljárás alá került leányvállalata, az SRI Kft. ugyanis már korábban elszámolt.

A BKK teljes egészében lehívta a projekt kivitelezésére rendelkezésre álló uniós támogatást, a szállítót maradéktalanul kifizette, viszont a késedelem miatti kötbéreket is érvényesítette. Ennek megfelelően az eredeti 6,65 milliárd forintos szerződéses összeggel szemben az uniós támogatásból és az ehhez tartozó önkormányzati forrásból, a BKK és a BKV együtt a Synergonnak 5,9 milliárdot fizetett ki.

A BKK és a BKV az SRI-vel szemben csaknem hatvan alkalommal összesen közel hatszázmillió forint kötbért érvényesített. Az SRI-nek vagy más Synergon-leánycégnek a BKK-val szembern fennálló tartozása nincs – tájékoztatta a Világgazdaságot a BKK. A Futár 2014. november 30-án zárult, azóta a rendszer gond nélkül üzemel. A fejlesztésben az SRI üzemeltetési partnere a T-Systems Magyarország Zrt., így a csődeljárás ellenére a szolgáltatás folyamatos, hosszú távon is biztosított.

futár BKK SYNERGON
Kapcsolódó cikkek