Cégvilág

A vs.hu kiadója szerezheti meg az Origót

A vs.hu kiadója, a New Wave Productions Kft. szerezheti meg az Origo Média Zrt. – értesült a 444.hu. Az internetes portál úgy tudja, hogy a vevő napokon belül aláírhatja a szerződést a Magyar Telekom (MT) NyRt-vel. A pakett része az Origo portál mellett a Videa videómegosztó, a Freemail levelezőszolgáltatás, valamint az Ozone és a Life Network televíziós csatornák is.

Ezek mellett számos fejlesztés, illetve üzleti információs szolgáltatás, weblapkészítés és -fenntartás, hirdetésszervezési szolgáltatás, adatbanki szolgáltatás is folyik az Origo Zrt. égisze alatt. A pontos árról nincs információja a 444.hu-nak, de a legutolsó értesülések 13 millió euró (körülbelül 4 milliárd forint) körülire tették a csomag árát. Az online lap úgy tudja, hogy a megállapodást csütörtökön vagy pénteken jelentik be.

Az Origo Zrt. az elmúlt évben jelentősen növelte értékesítési árbevételét, megközelítette az ötmilliárd forintot, szemben a 2013-as 3,8 milliárddal – derül ki a társaság eredmény-kimutatásából. A cégbírósághoz benyújtott dokumentumokból az is látszik, hogy a cég üzemi és mérleg szerinti eredménye ugyan még mindig a negatív tartományban van, de az EBITDA a pozitív sávba billent (ami lehetne jobb is, de az amortizáció ront az eredményeken).

A Telekom már egy ideje örömmel megvált volna a sok pénzt nem hozó, de esetenként kellemetlenséggel járó médiavállalkozásától. A Telekom tulajdonosának, a Deutsche Telekomnak Németországban is volt egy „Origója”, és attól is megvált, vagyis a cég inkább fő területére, a távközlési piacra koncentrálna.

A Telekom az év közepén postázta ezzel kapcsolatos pályázati felhívását azoknak a cégeknek, amelyek korábban is érdeklődtek iránta, illetve a potenciális vevőnek tartott szereplőknek. A Világgazdaság korábbi beszámolja szerint a címzettek száma meghaladta a tízet. Az esélyes vevő jelöltek között emlegették egyebek között a 24.hu kiadóját, a Central Médiacsoport Zrt.-t, de ezek szerint a Matolcsy György jegybankelnökkel családi kapcsolatban Szemerey Tamás érdekeltségébe tartozó New Wave Productions szerezi meg a média csomagot. A vásárlást minden bizonnyal a Gazdasági Versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia, hisz a vásárlással két jelentős internetes portál tulajdonosává válik a New Wave Productions. Kérdés, hogy ezek együttesen nem eredményeznek-e erőfölényt a piacon.

vs.hu origo
Kapcsolódó cikkek