Cégvilág

Átszervezések az AIG-nél

Stratégiai döntések sorozatát erőszakolta ki az American International Group (AIG) biztosítótársaságtól Carl Icahn nagybefektető és a mögé felsorakozott részvényesek.

A válság előtt még a világ legnagyobb biztosítójának számító AIG a következő két évben 25 milliárd dollárt juttat vissza tulajdonosaihoz osztalékfizetés és részvényvisszavásárlás formájában. Tavaly 12 milliárdot fizettek ki ezen a címen. Emellett az év közepén tőzsdére viszi jelzáloghitel-biztosító leányvállalata, a United Guaranty Corporation (UGC) 19,9 százalékos pakettjét, előkészítve ezzel a részleg teljes leválasztását.

Harmadik lépésként eladják az AIG Advisor Group tanácsadó cégét a Lightyear Capital magántőke-társaságnak és a kanadai PSP Investments nyugdíjalapnak. A cél: a méret arányos csökkentése mellett a biztosításokra fókuszáló, az eddiginél is profitorientáltabb vállalat létrehozása – húzta alá a változásokat bejelentő Peter Hancock elnök-vezérigazgató. Mindehhez szerkezeti átalakítások soráról döntöttek: a társaságot moduláris felépítésűvé alakítják, kilenc önálló – és ezáltal könnyebben elszámoltatható – egységre bontják.Nem maradnak el az ilyenkor szokásos megszorítások sem: a következő két évben a működési költségekből 14 százalékot, azaz 1,6 milliárd dollárt akarnak lefaragni.

Elemzők szerint a bejelentett változások pozitívak, de csak részben elégítik ki az átalakítást radikálisabbnak elképzelő „rebellis” nagyrészvényesek Carl Icahn által vezetett csoportját. Ők is támogatják az átszervezéseket, de azoknak jobban kell szolgálniuk a sajáttőke-arányos megtérülés (ROE) javulását. A tavalyi a ROE 6 százalékos volt, szemben az előző évi 7,3 százalékkal, miközben a versenytársak 12–17 százalék körüli értékekkel dolgoznak – részvényeseik nem kis megelégedésére.

AIG
Kapcsolódó cikkek