Cégvilág

Mi várhat a magyar filmiparra az Oscar-díj után?

Az Oscar-díjat is elnyerő Saul fia a magyar filmekre, filmgyártásra irányíthatja a világ figyelmét. A filmalap évente több milliárddal támogatja a produkciók megszületését, és az NMHH is jelentős forrást biztosít.

A nézőszám alapján az elmúlt öt év legsikeresebb magyar filmje a Saul fia, a Mozinet forgalmazásában ugyanis eddig 176 ezren látták a filmet a magyar mozikban – erről tájékoztatta a Világgazdaságot a film elkészítését is támogató Magyar Nemzeti Filmalap. A Nemes Jeles László rendezte Saul fia eddig több mint húsz nemzetközi díjat és elismerést gyűjtött bemutatása óta, többek között a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál nagydíját, az Arany Glóbuszt és immár az Oscar-díjat is magáénak tudhatja, utóbbira magyar filmnek több mint harminc évet kellett várni. Szabó István Mephisto című filmje ugyanis 1982-ben kapta meg az Oscart.

Az Oscar-díj a magyar filmre, a magyar filmgyártásra irányíthatja a világ figyelmét. Bár még nincsenek összesített adatai a filmalapnak a külföldi bemutatókról, de például Franciaországban több mint 220 ezren látták a filmet. Ezzel a legnézettebb magyar film lett a Saul fia Franciaországban.

A helyi forgalmazók szinte az összes területre – országra – megvásárolták a filmet már a cannes-i világpremiert követően, így a mozi már akkor nyereséges volt, amikor még el sem kezdtek befolyni a bevételek a jegyeladásokból – közölte a filmalap. A Saul fiát a mozis forgalmazás után várhatóan még az idén láthatják az RTL Klub nézői. A Világgazdaság információja szerint hosszas egyeztetés után választották az alkotók az RTL Klubot, amely így juthat el a legtöbb televízió nézőhöz.

Az Oscar-nyertes magyar film viszonylag kis költségvetésű alkotás. A legnagyobb részt a filmalap állta, amely az elkészítését (fejlesztés, gyártás-előkészítés, filmgyártás) több mint 310 millió forinttal támogatta. Továbbá jelentős összeggel támogatta a cannes-i világpremierhez kapcsolódó kampányt és végül az amerikai Golden Globe- és az Oscar-kampányt is. Az alkotók a filmalap támogatásával vettek részt a jelentős külföldi premiereken, a Golden Globe- és az Oscar-díjak átadóin is.

Alig ért véget a Los Angelesben az Oscar-gála, Budapesten ma kezdődik a 2. Magyar Filmhét. A mintegy 270 filmet felvonultató seregszemlét a Magyar Filmakadémia Egyesület, a Magyar Nemzeti Filmalap és a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) „viszi”, utóbbi kettő 40-40 millió forinttal járult hozzá a rendezvényhez – közölte a szervező, Novák Emil.

A szemlén 25 egész estés, a filmalap támogatásával készült filmalkotás – játék- és dokumentumfilm – lesz látható, továbbá számos diploma- és vizsgafilm (rövidfilmek és rövid animációk), melyek filmes szakokon készültek felsőoktatási intézményekben. A filmhét programján közel száz olyan alkotást is megtekinthetnek az érdeklődő nézők, amelyet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatott. A filmhét versenyprogramjában szereplő művek több mint harmada Mecenatúra-alkotás. A program éves szinten csaknem 3,2 milliárd forintból gazdálkodik, ami két nagyobb egységből áll. Négy pályázatban a hazai médiaszolgáltatókat támogatják, emellett 11 pályázatuk van a független magyar filmesek támogatására. Ennek a keretösszege 1,915 milliárd forint. A filmalap az elmúlt években összességében 18 milliárd forintot fordított a filmszakmai tevékenység (filmtervfejlesztés, filmgyártás-előkészítés, filmgyártás, marketing) támogatására.

mozi filmipar Oscar-díj Saul fia
Kapcsolódó cikkek